marți, 31 iulie 2007

Propolisul


Propolisul este un produs recoltat de albinele lucratoare de pe muguri, tulpini, ramuri si de pe scoarta unor arbori ce produc secretii rasinoase. Este arma secreta a albinelor cu ajutorul careia purifica stupul, ferindu-l de microbi.
Propolisul este rasinos, cleios, insolubil in apa, dar usor solubil in alcool, colorat de la galben la verde inchis, dar si rosiatic si chiar negru. Propolisul se culege mai ales in lunile septembrie si august. Albinele il prelucreaza cu ajutorul poleinei, invelisul graunciorului de polen, care este regurgitata in amestec cu saliva incarcata de antibiotice, fiind la randul lor incorporata in propolis.
Continand numeroase antibiotice, propolisul este folosit de albine la indepartarea din stup a agentilor patogeni. Substantele balsamice continute, aldehidele aromatice si uleiurile eterice sunt degajate si purifica atmosfera din stup.
Din punct de vedere chimic propolisul contine rasini si balsamuri, ceara de albine si ceruri vegetale, uleiuri eterice si aromatice, polen, flavonoizi naturali si o serie de compusi fenolici.
Propolisul are efect antiseptic, antibiotic, este usor anestezic, cicatrizant si un bun regenerator al sistemului imunitar. Datorita proprietatilor sale antivirale, antitoxice si antiinflamatorii, propolisul are foarte multe utilizari. Este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si mai ales arsuri si degeraturi.

Niciun comentariu: