luni, 30 iulie 2007

DESHIDRATAREA


Deshidratarea este fenomenul in care corpul pierde prea multe lichide si apare cand aportul de apa este oprit sau cand sunt eliminate cantitati mari de apa din organism prin diaree, varsaturi, transpiratie sau efort fizic.
Deshidratarea poate aparea la orice varsta, dar este mai grava la nou-nascuti, copii si varstnici. Deshidratarea apare mai ales in sezonul cald. Semnele deshidratarii sunt: gura uscata si saliva lipicioasa, scaderea cantitatii de urina si modificarea culorii sale, comportament distrat si iritat.
Copiii si nou-nascutii au mai multe sanse sa se deshidrateze pentru ca organismul lor contine mai multa apa decat al adultilor, rinichii lor nu functioneaza la fel ca ai adultilor si sistemul imunitar nu e dezvoltat in totalitate. La copiii mici intre 1 si 11 ani, parintii trebuie sa se asigure ca acestia consuma zilnic lichide ( intre 6 si 8 pahare pe zi). Cerealele cu lapte pot fi de ajutor pentru refacerea cantitatii de lichid pierdut. La nou- nascuti si la copiii pana intr-un an alaptati la san sau artificial, se mareste aportul de lapte pe perioadele calduroase.
In timpul zilelor calduroase se beau cel putin 6-8 pahare de lichid pe zi, se evita regimurile hiperproteice, excesul de cafea si al bauturilor ce contin cofeina, deoarece acestea cresc eliminarile de urina deci sporesc deshidratarea. Deasemenea nu se consuma bauturi alcoolice si se evita pe cat posibil sarea.

Niciun comentariu: