luni, 30 iulie 2007

Grija mare si la alimentatia cateilor


La baza sanatatii, longevitatii si formei fizice bune a cainelui este alimentatia echilibrata si de calitate. Tipul de alimentatie trebuie sa corespunda nevoilor individuale a organismului si sa difere in functie de etapa ciclului de viata - perioada de crestere, caine adult, perioada de imbatranire - si particularitatile starii fiziologice (lipsa activitatii fizice, incarcare ridicata, sarcina, etc.). Hrana uscata are unul din avantajele incontestabile - compozitia acesteia este echilibrata tinand cont de particularitatile de varsta si fiziologice ale cainelui, necesita doar cateva minute pe zi. Mancare nu se strica in conditiile depozitarii, poate fi luata la pachet in cazul unui drum lung. Trebuie sa stim ca toate tipurile de hrana se impart in trei categorii - clasa super premium, clasa premium, si clasa econom. Diferenta intre acestea nu este doar la pret, ci si la compozitie, respectiv
calitate. Clasa super premium, cea mai indicata, se deosebeste printr-o mai mare conformare la cerinte: compozitia ideal echilibrata, valoare nutritiva si biologica ridicata, capacitate mare de asimilare. Compozitia acestei categorii de hrana tine cont de etapa din viata, dimensiunea incarcarii fizice, masa corporala si starea de sanatate a animalului. Valoarea energetica - 350 - 450 kcal/100 g. Multe firme specializate pe fabricarea de hrana de categoria super premium au surse proprii de materie prima (ferme, campuri cu cereale, etc). Cele mai raspandite sunt: Hill's (SUA), Royal Canin (Franta), Nutro (SUA), Eukanuba (SUA), Eagle Pack (SUA), Purina Proplan (SUA), Diamond (SUA), Genesis (Canada) si altele.
Produsele care nu sunt preferabile in alimentatia canilor sunt: fainoase (paste, paine din aluat de cozonac), cartofi (practic nu este asimilat in organism), mazare, fasole, dulciuri, produse sarate sau otetite, mezeluri, oase tubulare. In mancare nu se adauga condimente (piper, frunza de dafin, etc).
Daca decideti sa treceti cainele de la alimentatia "naturala" la hrana uscata , faceti-o treptat, in decursul a 1-2 saptamani.

Niciun comentariu: