marți, 31 iulie 2007
Propolisul
Propolisul este un produs recoltat de albinele lucratoare de pe muguri, tulpini, ramuri si de pe scoarta unor arbori ce produc secretii rasinoase. Este arma secreta a albinelor cu ajutorul careia purifica stupul, ferindu-l de microbi.
Propolisul este rasinos, cleios, insolubil in apa, dar usor solubil in alcool, colorat de la galben la verde inchis, dar si rosiatic si chiar negru. Propolisul se culege mai ales in lunile septembrie si august. Albinele il prelucreaza cu ajutorul poleinei, invelisul graunciorului de polen, care este regurgitata in amestec cu saliva incarcata de antibiotice, fiind la randul lor incorporata in propolis.
Continand numeroase antibiotice, propolisul este folosit de albine la indepartarea din stup a agentilor patogeni. Substantele balsamice continute, aldehidele aromatice si uleiurile eterice sunt degajate si purifica atmosfera din stup.
Din punct de vedere chimic propolisul contine rasini si balsamuri, ceara de albine si ceruri vegetale, uleiuri eterice si aromatice, polen, flavonoizi naturali si o serie de compusi fenolici.
Propolisul are efect antiseptic, antibiotic, este usor anestezic, cicatrizant si un bun regenerator al sistemului imunitar. Datorita proprietatilor sale antivirale, antitoxice si antiinflamatorii, propolisul are foarte multe utilizari. Este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si mai ales arsuri si degeraturi.
Sa ne amuzam cu cateva definitii canine
LESA: o curea care se agata de zgarda (echivalentul cravatei). Aceasta foloseste pentru a-i da stapanului posibilitatea de a te conduce acolo unde vrei tu sa mergi.
A FACE BAIE: O joaca a oamenilor, cand acestia uda podele, peretii si pe ei insisi. Daca vrei sa te joci si tu apropie-te de stapan si scuturandu-te energic.
CANAPEAUA: este echivalentul servetelelor pentru oameni. Se foloseste pentru stergerea botului in special dupa ce mananci ceva zemos.
CULCUSUL: orice suprafata curata si moale. Prin aceasta se poate intelege: cuvertura cea noua de pe pat, fotoliul preferat al stapanului, patul copilasului etc.
ADULMECATUL: obiceiul social prin care te saluti cu alti caini. Instructiuni: iti pozitionezi nasul cat mai aproape de posteriorul altor caini si inspiri adanc. Procedura se repeta de cat mai multe ori. Acest obicei social se poate folosi si pentru salutarea oamenilor cu conditia sa fi in buna conditie fizica pentru a putea fugi cat mai repede in cazul in care intalnesti oameni ne-sociabili.
A SARI PE STAPAN-definitia 1: cea mai buna modalitate de a atrage atentia stapanului cand acesta isi bea cafeaua.
-definitia 2: raspunsul cainelui ascultator la comanda 'sezi'. Aceasta se aplica in mod special atunci cand stapanul este imbracat pentru a pleca la servici sau la o intalnire importanta.
SURZENIE: maladia ce afecteaza cainii atunci cand stapanii ii cheama in casa iar ei vor sa mai stea afara. Simptomele sunt: latratul galagios la stapan, fuga in sens opus sau stropitul tufelor.
Convietuirea cu un catel
De mii de ani, omul si cainele convietuiesc, iar amandoi doresc sa continuie acest mod de viata.
Cainele este un animal sociabil si nu trebuie lasat singur mult timp, mai ales cand este foarte tanar. Daca persoana care doreste un catel lucreaza pe toata durata unei zile, este bine sa tina doi caini, pentru a-si tine companie unul altuia.
De asemenea, cainele trebuie scos afara de cel putin trei ori pe zi pentru necesitati fiziologice, iar in week-end are nevoie de miscare in libertatesi si de atentia stapanului (care i-a lipsit in timpul saptamanii). Din nefericire, in Romania nu exista prea multe locuri special imprejmuite unde sa putem lasa catelul sa-si satisfaca necesitatile fiziologice, prin urmare fiecare stapan trebuie sa aiba la indemana o lopatica si o punga de plastic pentru a strange excrementele cainelui sau. Probabil ca multi stapani de caini nu sunt de acord cu stransul dupa catel afara din cauza abundentei de caini comunitari care nu se sfiesc sa presare rahatei la tot pasul. Totusi eu prefer sa stang in speranta ca si altii fac la fel deoarece ma gandesc ca nici mie nu-mi place sa vad sau sa calc in excrementele altui catel, si in plus, cand ies cu fiul meu la joaca in parc nu vreau sa dam peste ele.
luni, 30 iulie 2007
Grija mare si la alimentatia cateilor
La baza sanatatii, longevitatii si formei fizice bune a cainelui este alimentatia echilibrata si de calitate. Tipul de alimentatie trebuie sa corespunda nevoilor individuale a organismului si sa difere in functie de etapa ciclului de viata - perioada de crestere, caine adult, perioada de imbatranire - si particularitatile starii fiziologice (lipsa activitatii fizice, incarcare ridicata, sarcina, etc.). Hrana uscata are unul din avantajele incontestabile - compozitia acesteia este echilibrata tinand cont de particularitatile de varsta si fiziologice ale cainelui, necesita doar cateva minute pe zi. Mancare nu se strica in conditiile depozitarii, poate fi luata la pachet in cazul unui drum lung. Trebuie sa stim ca toate tipurile de hrana se impart in trei categorii - clasa super premium, clasa premium, si clasa econom. Diferenta intre acestea nu este doar la pret, ci si la compozitie, respectiv
calitate. Clasa super premium, cea mai indicata, se deosebeste printr-o mai mare conformare la cerinte: compozitia ideal echilibrata, valoare nutritiva si biologica ridicata, capacitate mare de asimilare. Compozitia acestei categorii de hrana tine cont de etapa din viata, dimensiunea incarcarii fizice, masa corporala si starea de sanatate a animalului. Valoarea energetica - 350 - 450 kcal/100 g. Multe firme specializate pe fabricarea de hrana de categoria super premium au surse proprii de materie prima (ferme, campuri cu cereale, etc). Cele mai raspandite sunt: Hill's (SUA), Royal Canin (Franta), Nutro (SUA), Eukanuba (SUA), Eagle Pack (SUA), Purina Proplan (SUA), Diamond (SUA), Genesis (Canada) si altele.
Produsele care nu sunt preferabile in alimentatia canilor sunt: fainoase (paste, paine din aluat de cozonac), cartofi (practic nu este asimilat in organism), mazare, fasole, dulciuri, produse sarate sau otetite, mezeluri, oase tubulare. In mancare nu se adauga condimente (piper, frunza de dafin, etc).
Daca decideti sa treceti cainele de la alimentatia "naturala" la hrana uscata , faceti-o treptat, in decursul a 1-2 saptamani.
Vacanta copiilor
A venit vara, vacanta mare, vremea e frumoasa si calduroasa, iar copiii au o groaza de timp liber. In ciuda vremii frumoase de afara multi copii prefera sa-si petreaca timpul in fata televizorului si al jocurilor pe calculator. Se pare ca acest comportament tinde din ce in ce mai mult sa ia locul vacantelor petrecute la tara, la bunici, in drumetii, tabere sau pe terenul de fotbal. In consecinta statisticile arata o crestere ingrijoratoare a cazurilor de obezitate la vaste fragede, principalul factor fiind sedentarismul. Copiii supraponderali se confrunta cu un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare, respiratorii, metabolice si osteomusculare la maturitate, precum si cu perturbari majore in ceea ce priveste functionarea psihosociala. Profitand de timpul liber este momentul sa ne amintim importanta activitatilor fizice regulate. Pentru a se simti mai increzatori, mai veseli si mai motivati, copiii trebuie incurajati sa devina activi, sa practice activitati fizice de un nivel moderat, aproximativ 30-60 de minute pe zi. Aceste activitati fizice pot include inotul, dansul, mersul pe bicicleta, fotbal, tenis, drumetii, sau chiar simplele plimbari in parc.
DESHIDRATAREA
Deshidratarea este fenomenul in care corpul pierde prea multe lichide si apare cand aportul de apa este oprit sau cand sunt eliminate cantitati mari de apa din organism prin diaree, varsaturi, transpiratie sau efort fizic.
Deshidratarea poate aparea la orice varsta, dar este mai grava la nou-nascuti, copii si varstnici. Deshidratarea apare mai ales in sezonul cald. Semnele deshidratarii sunt: gura uscata si saliva lipicioasa, scaderea cantitatii de urina si modificarea culorii sale, comportament distrat si iritat.
Copiii si nou-nascutii au mai multe sanse sa se deshidrateze pentru ca organismul lor contine mai multa apa decat al adultilor, rinichii lor nu functioneaza la fel ca ai adultilor si sistemul imunitar nu e dezvoltat in totalitate. La copiii mici intre 1 si 11 ani, parintii trebuie sa se asigure ca acestia consuma zilnic lichide ( intre 6 si 8 pahare pe zi). Cerealele cu lapte pot fi de ajutor pentru refacerea cantitatii de lichid pierdut. La nou- nascuti si la copiii pana intr-un an alaptati la san sau artificial, se mareste aportul de lapte pe perioadele calduroase.
In timpul zilelor calduroase se beau cel putin 6-8 pahare de lichid pe zi, se evita regimurile hiperproteice, excesul de cafea si al bauturilor ce contin cofeina, deoarece acestea cresc eliminarile de urina deci sporesc deshidratarea. Deasemenea nu se consuma bauturi alcoolice si se evita pe cat posibil sarea.
marți, 24 iulie 2007
Iertare
Un profesor a dat fiecarui student ca tema pentru lectia de
saptamana viitoare sa ia o cutie de carton si pentru fiecare
persoana care ii supara, pe care nu pot sa o sufere si sa o ierte sa
puna in cutie cate o piersica, pe care sa fie lipita o eticheta cu
numele persoanei respective.
Timp de o saptamana, studentii au avut obligatia sa poarte permanent
cutia cu ei: in casa, in masina, la lectii, chiar si noaptea sa si-o
puna la capul patului. Studentii au fost amuzati de lectie la
inceput, si fiecare a scris cu ardoare o multime de nume, ramase in
memorie inca din copilarie.
st decat expresia greutatii spirituale pe care o purtam cu noi,
atunci cand strangem in noi ura, invidie, raceala fata de alte
persoane.
De multe ori credem ca a ierta pe cineva este un favor pe care i-l
facem acelei persoane. In realitate insa, acesta este cel mai mare
favor pe care ni-l putem face chiar noua insine.
In cutia ta cate piersici sunt... si ce ai de gand sa faci cu ele??
luni, 23 iulie 2007
Legenda albinei si-a acului sau
Cica atunci cand a facut Dumnezeu lumea si vietuitoarele, a dat fiecarui animal cate o arma pentru aparare. Unora le-a dat colti ascutiti, altora gheara cu care sa sfasie...Albinei in schimb i-a dat un ac micut si i-a zis:
-Iti dau acest ac sa birui toti dusmanii cu el. Cand vei intepa cu el sa usture si sa se umfle carnea in jurul intepaturii!
Dar albina era dezamagita de arma sa:
-Doamne, dar arma mea e atat de mica! Fa macar sa fie mai puternic si cel pe care-l voi intepa sa moara!
Dar Dumnezeu s-a suparat:
-Vai, albina, dar esti tare rea la suflet! Fie ca mierea ta sa fie cea mai dulce, dar, pentru ca ai gandit atat de urat, cand ai sa intepi pe cineva cu acul tu ai sa mori si nu cel intepat!
Si asa a ramas cum a decis Dumnezeu.
vineri, 20 iulie 2007
Semnificatia zilei de nastere
Cifra zilei de nastere indica modul in care gindim si in care ne comportam. Ea evidentiaza acele calitati si lucruri pe care te simti sigur si cu care esti in largul tau. Numarul care caracterizeaza ziua dumneavoastra de nastere are o importanta deosebita, deoarece imprima personalitatii trasaturile de baza. Va prezint in continuare semnificatia din punct de vedere numerologic a zilei de nastere:
-Cei nascuti in prima zi a lunii. Sint persoane foarte independente. Aceasta este cauza pentru care acesti nativi au foarte multe de spus in activitatile de grup si de multe ori sint liderul. Daca sinteti nascut in prima zi a lunii, nimeni nu va poate impiedica sa va duceti ideile la indeplinire si nimic nu va poate demotiva. Puteti sa va bazati pe propria judecata deoarece sinteti sceptici fata de toate lucrurile. Singura problema apare atunci cind sinteti flatati - ar putea sa va distruga scutul dumneavoara. In general ar trebui sa fiti sinceri cu dumneavoastra, cu ceea ce simtiti si sa nu incercati sa fiti un razboinic singuratic.
-Nascuti in a doua zi a lunii. In general sinteti o persoana echilibrata, sensibila insa la dispozitia celorlalti si la atmosfera din jur. Gresiti atunci cind puneti prea tare la inima critica si de multe ori va judecati pe dumneavoastra prea aspru in comparatie cu ceilalti. Compania celorlalti este foarte importanta pentru dumneavoastra, va simtiti foarte bine acolo unde este armonie. Este binecunoscuta abilitatea dumneavoastra de a negocia aranjamente intre oamenii implicati in conflicte, puteti intotdeauna gasi cuvintele potrivite in situatiile critice. De asemenea, puteti fi muzicieni talentati si va puteti gasi implinirea ca artisti.
-Nascuti in a treia zi a lunii. Sinteti o persoana intelectuala si preferati munca mentala. Va exprimati foarte bine si puteti comunica idei unor mase mari de oameni si, de accea, va recomand un serviciu in domeniul relatiilor cu publicul sau educational. Sinteti o persoana cu o popularitate foarte mare si nu va este greu sa va prezentati in lumina cea mai buna. Ceilalti va considera atit de atractivi deoarece nu va ascundeti personalitatea. Odata ce v-ati hotarit care e calea in viitor, va gasiti succesul.
-Persoanele nascute in a patra zi a lunii au abilitatile practice foarte dezvoltate si acorda atentie detaliilor. Cind primiti o sarcina noua este foarte clar ca nu veti precupeti nici un efort pentru a o duce la bun sfirsit, chiar daca aceasta va suprasolicita. Simtul dumneavoastra de responsabilitate nu va permite sa lasati un lucru neterminat. Citeodata peti fi morocanosi si odata ce v-ati apucat de un lucru nimeni si nimic nu va poate opri. Poate ca ar fi bine pentru dumneavoastra daca ati asculta si de opinia celorlalti. Este important sa apreciati bunatatea oamenilor daca nu doriti ca acestia sa se indeparteze. Incercati sa fiti mai diplomati, chiar daca acest lucru se intimpla rar si chiar daca este sub demnitatea dumneavoastra.
-Cei nascuti in a cincea zi a lunii
Daca sinteti nascuti in cea de-a cincea zi a lunii, aveti nevoie de libertatea proprie si va place sa faceti lucrurile in felul dumneavoastra. Ar fi foarte bine daca v-ati deschide propria afacere deoarece ati avea doar propriile reguli de urmat. Creativitatea si forta pentru o asemenea afacere nu reprezinta o problema deoarece sinteti foarte buni in a-i motiva pe ceilalti. Incercati orice atit timp cit nu va plictiseste. Daca viata va deveni o rutina, veti face tot ceea ce va sta in putere pentru a schimba aceasta situatie. Cind aveti nevoie de idei noi, remediul preferat este o excursie intr-un loc indepartat. In compania altor oameni va treziti la viatai puteti fi foarte incintatori. Veti gasi intotdeauna o cale sa va bucurati de viata. In acest sens puteti fi doar invidiati.
- Nascuti in a sasea zi a lunii---Sinteti o persoana placuta, iubita de cei din jur, de multe ori prea timida pentru a le arata celorlalti cu adevarat ce puteti face. Handicapul dumneavoastra cel mai mare pot fi inhibitiile. Pentru a le depasi, aveti nevoie de putin ajutor din partea unei persoane in care aveti incredere. Va simtiti foarte bine atunci cind puteti fi de ajutor. Sinteti atasati de camin, deoarece aici gasiti protectie si motivatie. Profesie recomandata: in domeniul medical.
- Nascuti in a saptea zi a lunii --- Poate sinteti diferiti de ceilalti si nu vedeti nici un motiv de conformare la ordinele primite. Aveti propriile cerinte asupra propriei persoane si nu va intereseaza absolut deloc ceea ce cred ceilalti. Nu sintetusor de multumit si tindeti sa analizati meticulos propriile realizari. Chiar si pasiunile dumneavoastra sint diferite de cele ale altor oameni. Sinteti axati pe misticism, ezoterism sau domenii asemanatoare. Va atrage necunoscutul si misteriosul, iar in cursul vietii va veti dezvolta foarte mult intuitia.
- Nascuti in a opta zi a lunii--- Stiti exact ceea ce vreti sa obtineti si aratati acest lucru si celor din jur. Nu va ascundeti optiunile si aveti foarte rar dubii privitoare la persoana dumneavoastra. Sinteti plini de energie si aveti un spirit antreprenorial foarte bine dezvoltat. In ceea ce priveste chestiunile financiare sinteti o persoana care actioneaza cu prudenta si aveti o atitudine corecta in ceea ce priveste banii. Aceasta inseamna ca sinteti dispusi sa cheltuiti banii pentru a va distra, dar si in scopuri caritabile. Puteti fi foarte generosi si va suparati foarte rar. Ar trebui sa aveti grija de greutate.
Nascuti in a noua zi a lunii. Sinteti o persoana sensibila cu foarte multe calitati. Predispozitia dumneavoastra de a vedea numai lucrurile bune din ceilalti oameni poate sa conduca la situatii in care se va profita de dumneavoastra. Participati intens la trairile si gindurile altor oameni, in principal sinteti o persoana care iubeste oamenii si cautati mai degraba factorii unificatori si nu diferentele. Capacitatea dumneavoastra este aproape infinita dar ar fi de preferat sa nu va supraincarcati - fiecare isi atinge limitele odata. Faceti parte dintre oamenii care spera sa poata face lumea mai buna. Daca vine un moment cind veti dori sa va destindeti, faceti o calatorie lunga. Familiarizarea cu alte culturi poate fi fascinanta si poate avea un efect benefic. De asemenea, muzica sau alte activitati artistice pot fi un mod foarte bun de relaxare.
Persoanele nascute in ziua a 10-a. Sint nascute pentru a-si gasi singuri drumul in viata. Ceilalti vor fi impresionati de acesti oameni si li se vor supune lor. Daca sinteti nascut in aceasta zi, probabil ca v-ati stabilit de timpuriu telurile si mergeti pe calea dumneavoastra cu hotarire. Foarte rar acceptati ajutorul celorlalti. Este foarte probabil ca dumneavoastra acordati ajutor celor din jur, si macar pentru a fi un exemplu in acest sens. Insistati sa va pastrati individualitatea. Nimeni nu are nimic impotriva acestui lucru deoarece reusiti sa duceti la bun sfirsit lucrurile de care va apucati. Realizarile dumneavoastra sint impunatoare, aveti putere si puteti finaliza actiunile incepute. Inainte de a incepe sa va plingeti, va dublati eforturile. Daca nu va simtiti confortabil la locul de munca ar fi mai bine sa incepeti o afacere pe cont propriu, deoarece sinteti dispusi sa va asumati responsabilitatile si sa coordonati intreaga activitate.
Cei nascuti in ziua a 11-a. Sint visatori incurabili, dar se descurca foarte bine in relatiile cu oamenii deoarece nu folosesc niciodata forta ca mijloc de convingere. Acestia au calitati intuitive deosebite insa au o fire foarte temperamentala. Nu sint foarte buni 'analizatori de situatii' dar sint de admirat daca intra in lumea afacerilor. Acesti nativi sint creativi si spontani, insa mai mult viseaza decit indeplinesc.
Nascuti in ziua a 12-a a lunii.O zi a creativitatii, dar si a sacrificiului care a adus pe lume multi cintareti si muzicieni. Cei nascuti sub semnul ei sint populari si sociabili, cu capacitatea de a rezolva efectiv problemele. Iubesc cu pasiune si o singura data.In general, viata lor are multe suisuri si coborisuri si chiar momente in care ajung sa faca sacrificii.
-Persoanele nascute in ziua a 13- a lunii. Persoanele nascute la aceasta data pot realiza lucruri importante, dar cu o tendinta autodistructiva puternica. Asemenea celor nascuti pe data de 4, nativii sint harnici, firi practice si capabile sa provoace schimbari pe o scara larga. Trebuie sa tina cont mai mult de parerile celor din jur. Sint mult mai vulnerabili si emotivi decit ar parea la prima vedere.
Cei nascuti in ziua a 14-a a lunii. Firi analitice, iubitori de placeri. Nativii acestei zile sint persoane curioase. Indivizi carismatici si duali, atrag tot soiul de paraziti in jurul lor. Atunci cind reusesc sa isi impuna o anumita disciplina pot realiza lucruri importante, in caz contrar fiind sortiti esecului.
Nascuti in ziua a 15-a a lunii.Oameni corecti dar prea bagareti nativii aceste zie sint persoane responsabile care apreciaza fair-play-ul. Viata de familie este importanta pentru ei, dar nu le place sa isi petreaca tot timpul liber acolo. Firi originale, iubitoare de frumos, invata cu usurinta dar ar trebui sa isi supravegheze pornirea spre vanitate.
Nascuti in ziua a 16-a a lunii.Persoanele nascute in aceasta zi sint inzestrate cu intuitie, dar nervoase. Simt nevoia de singuratate. Autocritici si pretentiosi cu ei insisi nu le place amestecul in problemele care ii privesc. Se simt adesea atrasi de religie, medicina si literatura. Au nevoie sa se mai si relaxeze.
Persoanele nascute in ziua a 17-a a lunii. Atrase de latura fizica a vietii, persoanele nascute in ziua de 17 sint uneori nesabuite. Data de 17 este in mod traditional considerata a fi fasta pentru probleme financiare. Viata celor nascuti in aceasta zi este, fie incununata de succes, fie marcata de esec. Au adeseori ptitdini sportive.
Nascuti in ziua a 18-a a lunii. Oameni puternici, dar materialisti, nativii zilei de 18 au vederi largi si interese extrem de variate. Cu toate acestea apar tensiuni atunci cind trebuie sa aleaga intre a actiona spre binele celorlalti sau in interes propriu. Adeseori sint numiti in pozitii de conducere, chiar atunci cind nu isi doresc acest lucru.
Cei nascuti in ziua a 19-a a lunii. Independenti dar aroganti. Nativii acestei zile abordeaza viata in mod original si au energie. Nu suporta sfaturile dar intotdeauna sint atenti la nevoile celor din jur. Firi emotive, pot trece fulgerator de la cea mai buna la cea mai proasta stare sufleteasca.
Nascuti in ziua a 20-a a lunii.Nativii acestei zile sint persoane inimoase, dar vesnic ingrijorate. Sint oami iubitori carora le displace sa intreprinda ceva fara aprobarea celor din jur. Foarte buni la munca de detaliu, firi muzicale si artistice pot cadea cu usurinta prada pesimismului.
Ziua a 21-a a lunii. Aceasta data este considerata a fi norocoasa. Norocosi dar extravaganti, nativii zilei de 21 sint fiinte atragatoare si vesele care adeseori se gasesc in locul potrivit la momentul potrivit si de obicei se afla in centrul atentiei. Au nevoie sa se concentreze mai mult si sa nu-si mai iroseasca sansele care li se ofera.
Persoanele nascute in ziua a 22-a a lunii. Firi despotice si dominatoare, nativii zilei de 22 sint conducatori innascuti, inzestrati cu un real talent in a-si construi propriul drum in viata. Aceasta este considerata a fi cea mai puternica zi de nastere, dar persoanele nascute in aceasta zi trebuie sa invete sa isi controleze nervozitatea. In general, au incredere in instinctul lor care, de obicei nu ii insala.
Nascuti in ziua a 23-a a lunii. Iubitori de libertate dar mult prea indulgenti cei nascuti pe data de 23 adora schimbarea, libertatea si distractiile. Au tendinta sa isi exprime greu adevaratele sentimente si se simt atrasi de tot ceea ce este nou. Au o personalitate interesanta, uneori imposibil de imblinzit.
Cei nascuti in ziua a 24-a a lunii. Sint firi artistice, desi exagerat de serioase. Sint atrasi de artele decorative, iar caminul constituie un loc important pentru ei. Pretuiesc mult creativitatea si sint oameni de incredere, loiali si prietenosi.
Nascuti in ziua a 25-a a lunii. Naturi perfectioniste si rezervate, persoanele nascute in aceasta zi sint vesnic in cautarea libertatii dar iau deciziile cu o mare incetineala. Calmi, cu o intuitie puternica si perfect capabili sa pastreze un secret, nativii zilei de 25 pot parea timizi la prima vedere.
Cei nascuti in ziua a 26-a a lunii. Indivizi carismatici dar mult prea stresati, nativii acestei zile sint oameni de incredere bine organizati, inzestrati cu o gindire revolutionara, talentati in probleme financiare si profund atasati vietii de familie. Stiu cum sa mentina echilibrul dintre camin si cariera si in cazul in care lucreaza in domeniul afacerilor adeseori au hobby-uri artisie.
Persoanele nascute in ziua a 27-a a lunii.Omenosi dar nerabdatori, nativii zilei de 27 sint firi independente si calme, greu de infuriat dar care odata stirniti ii intimideaza pe cei din jur. In multe cazuri sint atrasi de religie sau de stiinta, le place sa calatoreasca si in general sint inzestrati cu o imaginatie foarte bogata.
Ziua a 28-a a lunii.Persoanele nascute in aceasta zi dau dovada de initiativa, dar si de egoism. Se simt atrasi de conducere, cu toate ca nativii acestei zile reusesc cel mai bine in viata atunci cid au alaturi de ei un partener. Personalitatea lor consta intr-o imbinare de hotarire, originalitate si discernamint. Sint inzestrati cu o mare putere a vointei si cu capacitatea de a fi sociabili.
Nascuti in ziua a 29-a a lunii. Sinteti o persoana foarte emotiva, ceea ce poate fi bine in anumite cazuri iar in altele, n. robabil ca toanele dumneavoastra se reflecta negativ si asupra altor oameni, in general dumneavoastra priviti lucrurile in alb/negru: fie va entuziasmati foarte tare, fie respingeti un lucru in totalitate. Este important sa nu lucrati doar pentru telurile profesionale, ci sa cercetati si directia relaxarii. Faceti un efort de a lucra constant si de a va pastra echilibrul interior, in asa fel incit oamenii inocenti sa nu sufere daca dumneavoastra va enervati.
Cei nascuti in ziua a 30-a a lunii.Ar trebui sa va puneti in evidenta creativitatea si sa nu va mai irositi in zadar talentul. Esential pentru dumneavoastra este sa va gasiti un mod de exprimare a vietii interioare. De aceea, singurele profesii in care veti face fata sint cele in care trebuie sa va folositi imaginatia. Problema pentru dumneavoastra consta tocmai in gasirea unui asemenea serviciu, deoarece nu sinteti genul de persoana focalizata pe munca. In prezent va traiti viata dupa propriile oan, ceea ce va face imprevizibili, dar totusi simpatici. Aveti un fel de a fi incintator, ceea ce va permite sa jucati pe degetul mic persoanele de sex opus. Poate ca ar trebui sa acordati mai mult timp pentru o anumita sarcina, deoarece rabdarea si perseverenta sint punctele dumneavoastra forte. In plus, sinteti o persoana incapatinata care accepta foarte rar sfaturile celor din jur.
Daca sinteti nascut in ziua a 31-a a lunii.Sinteti o persoana responsabila si veti depune toate eforturile pentru a duce la bun sfirsit sarcinile care v-au fost atribuite. Daca veti accepta o functie de raspundere veti arata seriozitate, indiferent despre ce sarcina este vorba. De asemenea, nici munca fizica nu va deranjeaza, atit timp cit stiti ca eforturile dumneavoastra vor fi recompensate material la sfirsitul lunii. Poate ca sinteti o persoana putin prea capricioasa si nu sinteti capabili sa va schimbati atitudinea si modul de gindire la conditiile actuale, dar ceillti tiu ca se pot baza pe dumneavoastra. Familia este foarte importanta pentru dumneavoastra si depuneti toate eforturile pentru ca membrilor familiei dumneavoastra sa le mearga bine. Veti fi o persoana care va avea succes la locul de munca daca va veti urmari scopurile si nu va veti lasa indusi in eroare de ceilalti. Nu riscati prea mult deoarece va veti simti foarte rau daca se va intimpla sa pierdeti.
miercuri, 18 iulie 2007
Cum sa ingrijim parul vopsit
Femeile isi vopsesc parul din cochetarie, pentru a-si schimba lookul sau pentru a acoperi firele albe ce anunta inaintarea in varsta. Parul vopsit necesita o ingrijire speciala pentru a nu-si pierde vitalitatea si stralucirea.
In primul rand trebuie sa stiti ca parul vopsit trebuie ferit de soare pentru ca fragilizeaza firele de par, de calcar pentru ca ia stralucirea parului, de apa de mare pentru ca usuca foarte tare parul, de clor pentru ca schimba culoarea parului, in special blondul, si de otet pentru ca este prea acid pentru parul vopsit.
Iata cateva sfaturi pentru a intretine parul vopsit sanatos si stralucitor: nu va spalati parul imediat dupa vopsire (doar clatiti-l cu samponul special pentru fixarea vopselei care se achizitioneaza de obicei impreuna cu vopseaua de par), folositi produse speciale pentru par vopsit deoarece acestea ajuta la pastrarea nuantei mai mult timp si protejeaza firul de par, nu va spalati pe cap cu apa fierbinte deoarece substantele din vopseaua de par sunt sensibile la caldura si ati putea deterioara culoarea intr-un timp foarte scurt, folositi uscatorul de par cat mai rar deoarece culoarea se va oxida si-si va pierde stalucirea, o data pe luna aplicati o masca regeneratoare pentru par vopsit (aceasta va reface fibra capilara si va hrani in profunzime firul de par).
Pentru nuantele de blond si saten puteti sa va clatiti cu o infuzie de musetel( fierbeti 30 de minute un pumn de flori de musetel, lasati sa se raceasca si apoi aplicati pe par tamponand) astfel parul dumneavoastra va avea o stralucire aparte.
marți, 17 iulie 2007
Sterilizarea
Am primit deja multe "sfaturi" sa sterilizez catelusa in preajma varstei de 7 luni( fiind de talie mica). In cazul femelelor, specialistii considera ca prin sterilizare ne protejam cu certitudine cateaua de bolile generate de hormonii sexuali. Astfel, prevenim ca la nivelul ovarelor sa se formeze chisturi, ca urmare a secretarii abundente si prelungite de hormoni, si, nu in ultimul rand, aparitia a tot soiul de infectii uterine care pot induce tulburari renale si chiar abdominale. La nivel mamar care sunt adevarate focare de tumori pentru catelele nesterilizate, apar, de regula, fenomenele de lactatie falsa, induse de o reactie hormonala care permite oricarei catele sa devina doica pentru puii catelei dominante, singura careia i se permite, in cadrul unei haite, sa se reproduca. La catelele domestice, care nu mai au nevoie de aceasta insusire, reactia mentionata duce la infectii mamare grave, ca urmare a laptelui nesupt si statut. Specialistii considera ca varsta optima pentru sterilizare este intre 6 si 7 luni, pentru cateii de rase mici, si intre 10 si 12, pentru rasele mari. Dupa sterilizare metabolismul prietenilor nostri se schimba si nevoia de calorii se reduce, motiv pentru care va trebui sa le supraveghem cu atentie alimentatia, ca sa nu se ingrase si nici sa nu devina subnutriti.
Am stat si m-am gandit foarte bine si cu siguranta nu am s-o sterilizez pe Chayenne de la 6-7 luni. Am s-o las "sa-si traiasca viata", sa faca macar o data puiuti. Ar fi si pacat...Chayenne a mea e buldog francez cu pedigree, iar la noi in Iasi sunt foarte putini, poate cinci de toti. Sunt foarte de acord cu sterilizarea cainilor fara stapan- imi este mila de ei si ar fi pacat sa apara alti si alti puiuti care sa se chinuie sa supravietuiasca pe langa containerele de gunoi, sa fie batuti sau calcati de masini... Dar pe Chayenne a mea am s-o las sa se bucure de toate ciclurile vietii ei si daca peste un an doi o sa-i placa un buldog francez o sa avem si puiuti!
luni, 16 iulie 2007
Pentru capricornii cu simtul umorului
Eu sunt capricorn, nascuta in prima zi de Craciun, pe 25 decembrie 1980. Si, da, am si simtul umorului. Am dat peste un horoscop amuzant, doar pentru cei care stiu sa rada si de partile lor mai putin bune.
CAPRICORNUL (22 decembrie-19 ianuarie)
Simbol: capra de mare. Jumatate capra, jumatate peste. Un tap batran. Si alunecos si rece ca un peste. O fi dragostea o parte a vietii dar animalul asta ciudat are drept scop sa ajunga in varful muntelui.
Element. Pamantul. Emotivitatea comparabila cu cea a unui bolovan si ambitia dura ca granitul sunt materia prima din care e construit psihicul de fier-beton al nativului. E nevoie de dalta si baros ca sa ii sfarami carapacea. Pamantul Capricornului e ca un munte cu crevase adanci, piscuri ascutite si pietroaie in echilibru instabil printre care Tapul face slalom cu gratie, in drumul sau neabatut spre culme. Nu acelasi lucru e valabil pentru tine. S-ar putea sa te prinda vreo alunecare de teren care sa te faca praf daca nu tii pasul cu el.
Calitate: cardinal. Este moartea pasiunii. Numai munca fara pic de distractie sau preludiu fac din Capricorn un Tap foarte plicticos
Guvernator: Saturn, zeul vietii dure si al banilor lichizi. De asemeni, divinitatea „Intai duci gunoiul si dupa aia poti sa fii spontan”
Activitate preferata: sa fie condescendent
Cartea preferata: „Cele zece secrete ale dominatiei mondiale”
Model in viata: Mr. Freeze din Batman
Idol romantic: Hercule Poirot
Slujba ideala: consilierul financiar al lui Hagi Tudose
Prima intalnire ideala: intr-un seif blindat al unei banci, un sa si-o traga pe mormane de bancnote noi de 500 lei
Fraza cheie: „Nu poti sa fi prea bogat sau prea slab”
Fraza de agatat preferata: „Mi-ar placea sa ti-o trag, daca am timp”
Parte a corpului: genunchii. Vesnic zdreliti de la atata ingenuncheat in fata seifului personal
Zona erogena: genunchii. Tu in genunchi in fata lui
Stil romantic: sef
Ciudatenie sexuala: sa o faca la birou. Sta cu un ochi pe tine si cu celalalt pe indicele bursier
- arivist, pompos, dominator
- dogmatic, intotdeauna serios
- nu are o viata, ci o cariera. Obsesia lui e sa fie in varful piramidei
- au aceeasi atitudine fata de sentimentalism ca dracu’ fata de tamaie
- le place sa povesteasca cum au ajuns ei la succes, indiferent de cat de nesemnificativa este (de ex. Cum au ajuns de la aurolaci sa fie lucratori la spatii verzi)
- sunt seriosi, nu spontani
- ignoranta lor in materie de emotii ii face sa piarda aspectele sublime si inefabile ale vietii in goana lor dupa posesiuni tangibile
- sindromul „asta e tot?” ii face sa fie mereu frustrati si deprimati. Cand in cele din urma ajung la succesul pe care si-l doreau, realizeaza ca viata nu are nici un sens fara bucurie
- daca te certi cu ei, o sa revina la subiect pana o sa castige sau o sa renunti tu. Daca le demonstrezi ca ai dreptate, este doar inceputul unei noi runde de dispute
EL
- puternic, te poti baza pe el, un pic timid, se imbraca impecabil indiferent de venituri, se poarta ca un gentleman si probabil ca are afacerea lui personala
- este foarte manierat si pare putin demodat
DAR
- ia foarte in serios relatia pe care o aveti, indiferent de parerea ta despre acest subiect
- cauta aprecierea altora ca sa iti demonstreze ce grozav e el
- o sa ajunga in varf prin orice mijloc. Un exemplu concludent e Al Capone. In acelasi timp, cauta sa fie si un membru respectat al comunitatii
- foarte rar o sa iti zica „te iubesc”, in capul lui femeia trebuie sa fie supusa
- are o atitudine rigida in dragoste ca si in toate celelalte aspecte ale vietii. O sa dureze ceva timp pana sa scape de inhibitii
- a inventat standardele duble. Din cauza lui mai exista inca scolile de bune maniere
- e condescendent, orb si surd la sentimentele oricui altcuiva in afara de el
- are ideea ca trebuie sa fie stapanul absolut in casa
- e zgarcit
- nu o sa isi murdareasca mainile, decat daca trebuie neaparat
- vrea pe cineva care sa arate bine pe langa el, nu sa gandeasca
- vrea sa fii fidela ca un caine si la fel de devotata ca fanaticii fundamentalisti
- daca ii ranesti egoul, o sa se distanteze instant de tine
EA
- are stil si maniere perfecte, poate sa fie deschisa sau rezervata, in functie de situatie, e practica si cu mult bun simt
- vrea un partener puternic, ambitios si care are planuri solide pentru viitor
DAR
- e snoaba. Vrea la cele mai bune restaurante, cluburi, magazine
- salariul si familia partenerului sunt doua dintre criteriile de baza cand iese cu cineva
- se poarta ca o diva razgaiata, apeleaza la santaj sentimental si iti forteaza mana
- statutul social conteaza enorm. O sa faca orice pentru asta, indiferent de pret si de sentimentele ei personale
- este extrem de materialista, isi adora bunurile ei nepretuite de care are o grija enorma
- cauta sa impresioneze pe oricine
- e o pretioasa, face pe marea doamna chiar daca s-a nascut la Adunatii-Copaceni
- infrumuseteaza adevarul
- nu suporta sa se faca misto de ea, o sa fie botoasa zile intregi daca a fost tinta vreunei glume
- poate oscila intre mai multe iubiri, dar nu e prea aventuroasa sau picanta
- se asteapta sa fie curtata, rasfatata si excitata
- ii plac cadourile mici si intotdeauna sunt la regim
Cum il depistezi: uita-te sub patul lui dupa colectia de reviste economice si de afaceri roase de la atata citit
Unde il gasesti: la ceremoniile de absolvire si la scolile de bune maniere, cautandu-si candidata perfecta pentru nevasta. In cladirile unde sunt depozitati foarte multi bani. Cautand in rubrica mondena a ziarelor femei divortate cu nume impresionante si cu averi si mai impresionante castigate de pe urma divortului
Cum il impresionezi: scapa din greseala cv-ul tau (ala cu coperta de piele) si ai grija sa fie suficient de greu incat impactul cu podeaua sa fie inregistrat pe scara Richter. Cand se apleaca sa il ridice, scapa din greseala si niste bancnote mari din portofel si numele catorva dintre prietenii foarte influenti carora tatal tau magnat-al-petrolului-sau-patron-al-lantului-international-de-hoteluri-sau-monarh-al-unui-paradis-fiscal vrea sa isi prezinte viitorul ginere
Prima intalnire: o sa se foloseasca de respectivul prilej ca sa iti evalueze potentialul si sa se lamureasca daca meriti investitia: sa vada daca stii care e diferenta intre furculita de peste si aia de desert. O sa fie ca un interviu de angajare, de fapt. Ai grija sa arati de milioane. Cel putin.
Cand o faci: cotrobaie-i prin agenda. Sigur o sa fie notat pe acolo. Sau, mai bine, intreab-o pe secretara lui, ea o sa stie mai bine cand poate sa te programeze. In teorie, Capricornul se pricepe destul de bine la sex. A luat examenul la „Cum sa folosesti sexul ca sa avansezi in cariera” (incepatori si avansati) cu brio. Nu uita insa ca stie doar teoria, asa ca nu te mira daca trebuie sa foloseasca GPS ca sa iti gaseasca zonele erogene
Cand ii pui intrebarea: cand detii cel putin 51% din actiunile companiei. Doar nu o sa il refuze pe actionarul majoritar. Si chiar daca o face, tot ai votul decisiv, asa ca oricum castigi
Daca iti da papucii: e un semn foarte bun. Inseamna ca se gandeste la lucruri serioase si vrea sa negocieze. Zi-i lui tati sa iti mareasca zestrea si fa-i o contraoferta
Daca ii dai papucii: o sa fie suficient de bine asigurat financiar ca sa se descurce. Scrie si in contractul prenuptial: zestrea nu e returnabila in eventualitatea unei neintelegeri. Cat despre restul averii tale, asta e, trebuie sa se insoare cu alt fond de pensii
Cum te descurci cu Capricornii:
- au nevoie de securitate financiara
- bunele maniere sunt cheia ca sa le atragi atentia
- apreciaza discutiile practice dar si discutiile de suflet
- latura lor dulce iese la iveala cu putina muzica lenta si niste lumina de lumanarele
- iau foc daca te joci la munca si muncesti la distractie
Cum se inteleg cu altii:
Pariaza pe: Taur, Pesti, Fecioara
Doar prieteni: Rac, Scorpion
Trage-ti un glont in cap acum: Berbec, Gemeni, Leu, Balanta, Sagetator, Varsator
Oaia neagra: alt Capricorn
Sper ca nu am suparat alti capricorni. Si daca v-a placut ne mai amuzam si pe seama altor zodii.
Memoria
Am o memorie ingrozitor de proasta! Nu de putine ori mi s-a intamplat sa uit evenimente, persoane sau intamplari, ca sa nu mai vorbesc de unde am pus actele sau cheile...Zilele acestea mi-am dat seama cu spaima ca in curand vor incepe din nou cursuri si examene si m-am hotarat sa fac ceva pentru a avea o memorie mai buna. Am inceput prin a ma documenta si am aflat ca memoria se poate educa si, sper eu ca la cei 26 de ani ai mei nu e prea tarziu.
Studiile arata ca dintr-un material de invatat cel mai bine se retine ceea ce este la inceput si la sfrasit. Mijlocul are proportia cea mai mica in reamintire. Deci daca aveti mult de invatat incepeti si terminati cu ceea ce vi se pare mai dificil de memorat, sau trebuie sa stiti mai bine.
Impartiti-va materialul de memorat in portii egale pe toata durata timpului avut la dispozitie. Nu incercati sa memorati mult intr-o zi si putin in alta, caci inconsecventa poate dauna. Unde mai pui ca lasand pe maine ce poti face azi, se poate aglomera agenda si ajunge in imposibilitatea de a mai fi rezolvate problemele.
Faceti pauze regulate in care va destindeti cu ceva care va place.
Descoperiti care sunt orele din zi sau noapte in care randamentul e maxim si chiar in ce loc si conditii invatati cel mai bine.
Nu invatati in ultima zi inainte de termenul limita; mintea are si ea nevoie de odihna si relaxare; chiar daca vi se pare ca nu stiti destul sau ca ati uitat totul. E doar o parere.
Nu invatati mecanic ci logic. Asociati ideile, termenii, datele, cu ceva ce va este foarte familiar.
Exersati-va memoria prin jocuri simple. Ca si in alte activitati exercitiul este reusita pastrarii unei memorii bune. Cea mai veche tehinca de memorare pe care o foloseau in Roma Antica oratorii atunci cand doreau sa vorbeasca degajat si totusi sa nu uite nimic, este scoaterea ideilor principale sau a temelor si relationarea lor intr-un rationament.
Daca nu va puteti aminti ceva anume, nu incercati sa va focalizati asupra lui cu toate fortele, caci cu cat va veti stresa mai tare sa va amintiti cu atat se va "bloca" mai tare memoria dumneavoastra. Destindeti-va si ceea ce vroiati sa va amintiti va aparea ca din senin...
Planificati-va din timp urmatoarele ore sau chiar zile daca o puteti face; organizarea este antidotul uitarii.
Si...cica totusi nu e o rusine sa aveti agende cu planificari sau biletele lipite pe usa frigiderului asa ca va puteti face fara nici o jena listute cu prioritati si cu ce aveti de facut.
duminică, 15 iulie 2007
Angelina Jolie
Este idealul frumusetii feminine pentru mine, si de altfel se si situeaza pe primul loc in topul celor mai atragatoare femei din lume, este actrita, mama si ambasadoare ONU. Angelina Jolie s-a nascut în Los Angeles pe 4 Iunie 1975, ca Angelina Voight. A obtinut pana acum un OSCAR pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar in "Girl, Interrupted" pe langa un Glob de Aur si un Screen Actors Guil Award, a castigat Globul de Aur pentru "George Wallace" , primind si o nominalizare la premiul Emmy, si a castigat Globul de Aur pentru "Gia" , primind si o nominalizare la premiul Emmy. Cea mai mare realizare , considera Angelina Jolie, este categoric faptul ca a putut sa-si intemeieze o familie impreuna cu Brad, Maddox (5 ani), Zahara (2 ani) si Shiloh (11 luni). De cativa ani lucreaza pentru ONU, a adoptat doi copii, si se lupta sa sprijine financiar refugiatii din intreaga lume. "Am crescut in Los Angeles si viata mea era mediocra pana in clipa in care am calatorit in Cambogia pentru filmari. Probabil ca aceasta calatorie mi-a deschis ochii. Nu stiam nimic despre aceasta tara si nici despre locuitorii ei. Mi s-a parut extraordinar sa incep sa le cunosc cultura, traditiile si am ajuns sa descopar ca aveau o viata diferita fata de cea cu care eram eu obisnuita - ei lupta pentru supravietuire! Acesti oameni m-au inspirat enorm in ultimii ani. Imi place sa lucrez cu refugiatii. Ma fac fericita si mi se pare absolut normal sa le ofer ceva in schimb pentru aceasta stare de bucurie pe care mi-o dau de fiecare data cand stau de vorba cu ei." spune Angelina Jolie. In afara de o frumusete rapitoare, Angelina Jolie are si un suflet mare, compasiune si daruire. Despre Brad Pitt Angelina spune ca este un tata si un prieten minunat si ca este foarte fericita alaturi de el. Nu pot decat sa ii admir, caci in afara de frumusete si succes, acesti oameni au si suflete mari si se implica pe cat posibil in problemele lumii.
vineri, 13 iulie 2007
Educatia catelului
Cand ne-am hotarat sa luam un catelus am stiut de la inceput ca o sa fie greu, mai ales cu un bebelus de sapte luni jumatate prin preajma. Suntem fericiti de decizia pe care am luat-o pentru ca acum casa e mai vesela si baietelul meu nu se mai plictiseste caci sta tot timpul cu ochii pe catelusa Chayenne. Insa este obligatoriu sa-i supraveghem in permanenta si sa pastram catelusa si casa curate. Am avut norocul sa avem o catelusa foarte cuminte si nu prea ne-a facut probleme. Din seara in care am adus-o a dormit in culcusul ei si nu a facut galagie. Chayenne este un puiut de buldog francez. Am ales aceasta rasa pentru ca nu creste foarte mare- ajunge la maxim 14 kilograme, este prietenoasa cu copiii si cu alti catei, este o rasa inteligenta si nu in ultimul rand foarte comica.
Prioritatea numarul unu acum este sa o invatam sa-si faca nevoile afara. A facut deja primele doua vaccinuri asa ca o putem scoate afara. Pana acum avea un loc special amenajat in baie, destul de aproape de culcusul sau care e pe hol, caci stiu ca puiutii nu-si pot controla foarte bine vezica. M-am interesat cum e cel mai bine de invatat cainele sa faca afara si iata ce sfaturi am primit: Puiutul trebuie scos afara sa-si faca nevoile imediat ce se trezeste dimineata, dupa fiecare masa si dupa ce bea apa, dupa ce se trezeste din somn in timpul zilei, dupa fiecare partida de joaca mai energica, si seara inainte de culcare. Puiutul trebuie urmarit mai tot timpul caci el da semne cand vrea sa-si faca nevoile: miroase podeaua, se invarte in cerc, scanceste usor... Atunci trebuie dus urgent afara, de preferinta in brate ca sa nu se scape pe drum, si daca face afara trebuie laudat, caci orice caine vrea sa-i faca pe plac stapanului lui. Daca totusi se intampla mici accidente in casa, catelul nu trebuie lovit ci certat cu o voce ferma-"NU" sau "NU-I VOIE"- apoi el trebuie dus in locul unde vreti sa-l invatati sa-si faca nevoile. Stergeti pata de urina imediat cu apa si otet, insa niciodata in prezenta cainelui. Este important sa scoateti puiutul afara cat mai des la inceput si sa respectati cu strictete programul de masa si de plimbare. Astfel veti avea un catelus educat si o casa mai curata. Sper ca Chayenne sa fie dovada ca aceste sfaturi sunt foarte bune.
miercuri, 11 iulie 2007
Salate
Este vara si afara este o caldura ingrozitoare, termometrul nu coboara sub 30 de grade Celsius. Aerul conditionat e pornit, sticla de apa plata e mereu la indemana si mai mult de un maieu subtire nu pot suporta pe mine. Nu mai am deloc pofta de mancare, dar pentru ca nu pot trai numai cu apa plata si calciu lactic m-am gandit sa schimb vechiul meniu pe salate. Va propun 3 salate delicioase si hranitoare:
SALATA AMERICANA
Aveti nevoie de 400 grame de rosii, 400 grame de cartofi, 200 grame de telina, 20 grame de ceapa si 4 oua.
Cartofii se fieb in coaja lor, apoi se curata si se taie felii. Rosiile se curata de pielita si se taie cubulete. Telina se taie fideluta, iar ceapa rondele subtiri. Ouale se fac scrob si de taie feliute. Se amesteca toate intr-un castron, se adauga putina zeama de lamaie, sare, piper dupa gust, ulei si se decoreaza cu frunze de patrunjel.
SALATA CU PIEPT DE PUI SI PORUMB
Aveti nevoie de un piept de pui dezosat, 1 cutie de porumb boabe, 2-3 castraveciori murati, 100 grame cascaval ras, 1 morcov.
Carnea de pui se fierbe si se taie felii subtiri, se amesteca cu boabele de porumb, cu marul ras, castravetii taiati cubulete si cascavalul ras. Se adauga zeama de lamaie, ulei, sare, piper. Se aranjeaza pe frunze de salata verde si se orneaza cu masline.
SALATA CU TON
Aveti nevoie de 2 cutii de ton (bucati), 4 oua firte tari, 2 grapefruit, maioneza (light). Tonul se scurge de ulei si se amesteca cu ouale taiate cubulete si cu grapefruitul curatat si taiat marunt. Se adauga maioneza dupa gust si...gata! o gustare delicioasa!
Primul dintisor
Primul dintisor, de fapt mai bine spun primii dintisori deoarece in majoritatea cazurilor cei doi incisivi centrali de jos apar odata, apare in jurul varstei de 6-7 luni. Din nou nu e o regula batuta in cuie, unii bebelusi se pot naste cu dintisori in timp ce altora pot sa le apara dintisorii dupa 8 luni...In orice caz exista cateva semne prevestitoare: bebelusul saliveaza din abundenta, musca orice prinde, are gingiile umflate, uneori febra si diaree. De exemplu am observat la baietelul meu gingiile umflate si albicioase inca de la 4 luni, insa dintisorii au aparut abia la 7 luni. Cu trei zile inainte sa strapunga gingia puiul meu a facut febra- 38,6- si diaree. I-am pus supozitor cu paracetamol si i-am masat gingia cu Dentinox sau Calgel. In cea de-a treia zi cand puiutul meu nu se mai putea opri din urlat de durere i-am dat Nurofen sirop si fenobarbital( caci baietelul meu e mai sensibil si e predispus la crize). In a patra zi se iveau deja doi coltisori albi si puiul meu rodea in sfarsit cu placere un cerculet medicinal pentru dentitie. Dintii apar pana la varsta de doi ani si mai tarziu, intre 6 si 8 ani, dintii de lapte vor cadea. O data ce au aparut primii dinti trebuie sa aveti mare grija ca ei sa creasca si sa se mentina frumosi si sanatosi. De aceea fluorul este foarte important caci intareste smaltul dintilor, dar numai medicul pediatru poate sa vi-l prescrie in cazul in care considera ca e necesar. De asemenea nu-i dati copilului zahar sau dulciuri mai ales inainte de culcare.
luni, 9 iulie 2007
Despre viitorul copiilor
Exista o lume care asteapta sa fie descoperita in fiecare copil si numai cel ce nu se afla inchis in propria-i lume va reusi sa o descopere.
Orice parinte vrea sa-I ofere copilului sau tot ce e mai bun: hainele cele mai bune, jucariile cele mai frumoase, carti colorate, televizor, calculator… Evident asta este foarte bine. Insa pe langa toate acestea copilul are cea mai mare nevoie de copilarie! Copiii nu sunt copii daca nu inventeaza, daca nu se joaca, daca nu infrunta riscuri si trec prin intamplari din care sa invete. Viitorul copiilor depinde in mare masura de copilaria lor, de cat de frumos s-au jucat si de cat de mult si-au dezvoltat imaginatia, de cat de veseli si fericiti au fost.
Extraordinar de importanta este si legatura dintre copil si parinti. La baza familiei trebuie sa existe dragoste si comunicare. Un copil care poate discuta absolut orice cu parintii sai este un copil mai fericit si mult mai bine dezvoltat din punct de vedere psihic.
Copiii nu au nevoie de parinti extraordinari in cariera de exemplu, ci de fiinte umane care sa vorbeasca pe limba lor, sa ii asculte si sa fie capabili sa le patrunda in inimi.
sâmbătă, 7 iulie 2007
Schimbari...
Odata cu aparitia unui copil toata viata parintilor se schimba. Stilul de viata de inainte nu mai are chiar nici un pic de loc in noua familie. Locurile frecventate inainte nu mai sunt potrivite (acum iesim poate o data la doua saptamani pe o terasa daca timpul si vremea ne permit), prietenii nu mai sunt aceeasi (pentru ca se pare ca nimanui nu-i convine sa fie deranjat din marea distractie de un bebelus ce vrea mai ales atentie, papa si nani), petrecerile nu mai exista (pentru ca nu iti permiti sa intarzii mai tarziu de ora 21 cand puiutul trebuie sa doarma si nici nu poti sa mergi in locuri aglomerate si pline de fum de tigata) , nu-ti mai permiti deloc sa faci ce vrei tu (ca persoana) ci trebuie sa faci doar ce e potrivit pentru tine (ca parinte!) si ce e bine pentru copilul tau.
Atunci te gandesti ca pentru tine (ca om si ca parinte!) copilul inseamna TOTUL si il iubesti mai mult decat propria-ti viata, si o petrecere, o terasa, un prieten care nu intelege, nu mai inseamna nimic, sunt doar aspecte trecatoare intr-o viata care s-a schimbat radical. A devenit mai vesela, mai colorata, mai responsabila si are in sfarsit o noima. Si toate astea datorita puiului de om caruia i se lumineaza fata cand te vede si intinde manutele sa-ti ofere si sa-i oferi darul cel mai de pret: iubirea!
joi, 5 iulie 2007
Cainii si soarele
A venit vara! Pentru noi, oamenii, este cea mai mare bucurie- vacanta, excursii, plaja... Dar pentru cateii nostri dragi nu e atat de usor. Cainii suporta destul de greu caldura, mai ales daca au blana lunga sau daca sunt rase nordice. Trebuie intotdeauna sa aiba la dispozitie un vas cu apa. Ca si in cazul copiilor, evitati expunerea la soare intre orele 11-16. Daca aveti un caine cu blana lunga tundeti-l pe timpul verii chiar daca vi se pare mai putin aratos, veti avea un caine sanatos! In cazul in care trebuie sa calatoriti alegeti sa plecati la drum ori dimineata pe racoare, ori dupa-amiaza cand soarele nu mai dogoraste atat de tare. Nu lasati sub nici o forma cainele in masina! Soarele ce bate in tabla masinii poate fi fatal. In cazul in care constatati ca prietenul dumneavoastra canin este afectat de caldura, respira greu, e extenuat sau dezorientat, luati imediat masuri! Puteti sa-l stropiti treptat cu apa rece incepand cu extremitatile, sau sa-l infasurati cu un prosop umed. Deasemenea ati putea sa-i dati sa linga cateva cuburi de gheata. Daca prietenului dumneavoastra necuvantator i-a fost rau din cauza caldurii cel mai bine ar fi sa mergeti la un control veterinar cu el. Si nu uitati: plimbati catelul pe la umbra si luati intotdeauna vasul cu apa cu voi daca afara e cald.
Nani-pui!
Somnul este foarte important in dezvoltarea bebelusilor. Asta incerc sa-i explic si eu baietelului meu de 7 luni, insa se pare ca lui somnul i se pare o pierdere de vreme si-l cam ocoleste. In primele 3 luni se trezea din ora in ora sa pape. Daca dormea doua ore era sarbatoare, puteam sa fac si eu un dus, sa mananc ceva. De la 3 luni l-am mutat noaptea in patutul lui si intre trei si patru luni a fost ca o vacanta: nu se mai trezea noaptea deloc, adormea intr-adevar tarziu, pe la 11-12 noaptea, dar pana la 8 dimineata dormea neintors. La 4 luni au inceput durerile ce prevesteau aparitia primilor dinti, i s-au inflamat gingiile, balute din abundenta, si gata cu somnul! Si acum se trezeste de 2-3 ori pe noapte. Dau vina pe caldura, caci i se face sete. O alta mare problema a mea este ca sotul meu l-a invatat in brate si puiul meu nu adoarme si nu a adormit niciodata singur, ci doar plimbat in brate macar jumatate de ora, cu muzica. Are deja 10 kg (iar eu 43). Plimbatul acesta energic cu el in brate m-a ajutat intr-adevar sa-mi recapat silueta dupa sarcina, dar mi-a adus totodata mari dureri de picioare si de spate. As face orice sa-l pot invata sa doarma singur! Am incercat, dar copilul meu e Scorpion si incapatanat si tafnos pe masura. Daca l-am lasat singur in patul lui urla pana se invineteste chiar daca ii e somn. Toata lumea imi spune ca o sa creasca si o sa se linisteasca singurel...Oare chiar asa e?!
Programul bebelusilor
Bebelusii se nasc se pare cu o personalitate proprie. Fiecare bebelus se dezvolta in propriul lui ritm, dupa bunul lui plac. De la a-si tine capul singur pana la a merge in picioare nu poti niciodata spune cu exactitate la ce varsta o sa se intample. Statisticile fac o medie, dar nu sunt niciodata exacte.
Baietelul meu de exemplu este mai lenes...La inceput m-am panicat, caci toata lumea imi spunea ca la trei luni e obligatoriu sa-si tina singur capul. Ei bine, oricat de mult l-as fi rugat eu sa-si tina capul singurel el prefera sa il sprijine de umarul meu. Pana la 4 luni cand parca s-a trezit deodata ca el vrea sa creasca mare! La 4 luni au inceput toate: sa-si tina capul singur, sa stea pe burtica (ceea ce nu suportase deloc pana atunci), sa i se inflameze gingiile, sa spuna Bubu (bineinteles neconstientizand ca asta e porecla bunicului meu), sa manance diversificat. Acum are 7 luni jumatate. Din nou toata lumea imi spune ca ar trebui sa stea singur in fund. Dar nu, nu copilul meu! Dan Andrei prefera sa se rostogoleasca. Sta foarte frumos pe scaun, pe fotoliu, dar daca il asez pe pat se rostogoleste de pe o parte pe alta (pana cand uneori ajunge la margine si trebuie sa-l prind din zbor) si-i place la nebunie, rade si vorbeste pe limba lui ore in sir. Spre marea mea mandrie spune "mama" si stie ca de cate ori il aud ma induioseaza pana la lacrimi. Deja vrea sa faca primii pasi si uneori nu pot sa-l asez in scaunul de masa sau in premergator pentru ca el sta tantos in picioare. Nu ma mai sperii de nimic. Stiu ca fiul meu e istet, dar il las pe el sa decida cand e pregatit pentru urmatorii pasi.
miercuri, 4 iulie 2007
Muzica pe varste
Muzica m-a insotit mereu pe parcursul vietii si in starile de euforie si in cele mai depresive...Uitandu-ma in urma realizez ca in fiecare etapa a vietii a fost cate o trupa care sa-mi fie mai aproape de suflet. Analizand dupa atatia ani pot sa-mi dau seama cum am crescut, cum mi s-a dezvoltat personalitatea, ce stari am avut, in functie de acea trupa care mi-a fost mai aproape.
Adolescenta= KORN= nonconformism, revolta, testat limitele, indrazneala de-a crede ca esti in stare de orice
18 ani= SUEDE= un pas catre maturitate, sensibilitate, dragoste
20 de ani= MANIC STREET PREACHERS= deja un pic de experienta de viata acumulata, planuri de viitor, un pas spre responsabilitate si stabilitate
23 de ani= MOBY= 2003 este anul in care l-am intalnit pe sotul meu, prima relatie serioasa, stabilitate, iubire, vise, o lume de basm
25 de ani= A PERFECT CIRCLE= certuri& impacari, dragoste& ura, incercari disperate de a gasi raspunsul la intrebari de genul "Ce vreau de la viata?"
26 de ani( si am ajuns in zilele noastre!) = SACRED SPIRIT= a aparut lumina ochilor nostri! Suntem parinti si suntem recunoscatori pentru faptul ca avem un baiat sanatos, frumos si destept! Am crescut, suntem responsabili, avem stabilitate si totodata cel mai frumos sentiment din lume: dragostea pentru fiul nostru, care nu se poate compara cu absolut nimic altceva!
Adolescenta= KORN= nonconformism, revolta, testat limitele, indrazneala de-a crede ca esti in stare de orice
18 ani= SUEDE= un pas catre maturitate, sensibilitate, dragoste
20 de ani= MANIC STREET PREACHERS= deja un pic de experienta de viata acumulata, planuri de viitor, un pas spre responsabilitate si stabilitate
23 de ani= MOBY= 2003 este anul in care l-am intalnit pe sotul meu, prima relatie serioasa, stabilitate, iubire, vise, o lume de basm
25 de ani= A PERFECT CIRCLE= certuri& impacari, dragoste& ura, incercari disperate de a gasi raspunsul la intrebari de genul "Ce vreau de la viata?"
26 de ani( si am ajuns in zilele noastre!) = SACRED SPIRIT= a aparut lumina ochilor nostri! Suntem parinti si suntem recunoscatori pentru faptul ca avem un baiat sanatos, frumos si destept! Am crescut, suntem responsabili, avem stabilitate si totodata cel mai frumos sentiment din lume: dragostea pentru fiul nostru, care nu se poate compara cu absolut nimic altceva!
marți, 3 iulie 2007
Alimentatia bebelusilor
Am noroc ca baietelul meu nu e deloc mofturos la mancare. De la doua luni am inceput sa-i dau suculet de morcovi, mar sau portocale in completare la laptele meu si formula de Humana. De la 4 luni a inceput sa pape cereale, compot de mere, crema de legume si fructe cu biscuiti, evident pasate. Apoi am introdus in alimentatie branzica proaspata de vaci, facuta in casa din lapte de la vaca, si galbenusul de ou in crema de legume. Asta pe la 5 luni. De la 6 luni mananca foarte bine si iaurt, carnita de piept de pui pasata tot in legume, ficatei de pui si chiar Danonino. Pana la un an nu am sa-i dau nicicum miere de albine, lapte de vaca, albus de ou si fructe ce pot provoca alergii, cum ar fi: capsuni, zmeura, kiwi sau struguri. Nici un copilas nu ar trebui sa primeasca prajeli, tocatura, condimente ori conservanti.
Alimentele se introduc treptat, niciodata nu se introduc doua alimente noi in aceeasi zi. Daca bebelusul refuza un aliment nu insistati, ci mai bine reincercati sa i-l oferiti dupa o saptamana.
Din alimentatia bebelusului nu ar trebui sa lipseasca fructele si legumele proaspete si nici laptele (de mama sau formula).
Cum am scapat de kilogramele in plus dupa nastere
Am avut o sarcina relativ usoara si am pus doar 10 kilograme in cele 9 luni. Burtica a inceput sa se vada abia din luna a5a, dar a crescut vazand cu ochii. Eu sunt o tipa maruntica- 1,58/43 kg-si cele 10 kilograme in plus aratau ca un butoi enorm ce-l purtam in brate. Toata lumea ma intreba cati copii o sa am si era destul de frustrant cu toate ca stiam ca o sa am un singur baietel frumos si sanatos! Dan Andrei s-a nascut pe 19 noiembrie la 8 si 3 minute intr-o dimineata cu soare. 3.850 kg. si 53 cm. O fumusete de flacau! Nu s-a mai mirat nimeni de ce burta aveam...Lapticul meu nu i-a prea fost de ajuns si cu toate ca am reusit sa il alaptez aproape 3 luni, in aceste 3 luni nu cred c-am reusit sa dorm 3 ore puse cap la cap din 24. Se trezea aproape din ora in ora sa pape. Tin sa precizez ca sotul meu a facut greseala sa-l invete din prima saptamana in brate. Si acum, la 7 luni jumate, tot numai in brate adoarme(cu greu!). Pe de alta parte acesta a fost norocul meu caci am ajuns la greutatea de inainte de nastere (43 kg) foarte repede, cu toate ca am nascut prin cezariana. Un alt sfat pentru a da repede jos kilogramele in plus e sa nu mancati dupa ora 17. Merita incercat sa stiti! La mine a functionat. Foarte importanta deasemenea este hidratarea. Beti multa apa plata, macar 2 litri pe zi. Si, daca va place, serviti macar o cana de ceai verde, antiadipos, pe zi.
Politia Animalelor
De cand ma stiu sunt fan Animal Planet si ma bucur sa vad ca in sfarsit se face si la noi in tara ceva pentru animalute. Chiar ma intrebam cand n-o sa mai vad in fata blocului 30 de caini fara stapan cersind un colt de paine sau o mangaiere; cand nu am sa mai vad baieti de dupa blocuri asmutindu-si pibull-ul pe trecatori si laudandu-se ca tocmai a halit vreo doi catei la nu stiu ce lupta dezgustatoare; cand nu o sa mai vad batrane egoiste care isi iau cate o corcitura de peckinez doar ca sa nu se simta singure, dar nu sunt in stare sa le cumpere macar o lesa si o hranesc cu mamaliga. Sunt foarte multe cazuri pe care nu vreau sa le mai vad, dar sunt convinsa ca o sa mai dureze foarte multi ani. Totusi sunt foarte fericita ca se face si la noi un pas inainte. Noua deputati si senatori ai Parlamentului Romaniei au depus un proiect de lege pentru prevenirea cruzimii fata de animale si propun infiintarea Politiei Animalelor si la noi in tara. Proiectul de lege il gasiti la: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=8414 si daca sunteti iubitor de animale si poate chiar aveti acasa un membru al familiei necuvantator de care aveti grija si il iubiti, puteti semna Petitia pentru sustinerea proiectului B486/08-05-2007 – Infiintarea Politiei Animalelor inRomania-http://www.thepetitionsite.com/takeaction/107215425
luni, 2 iulie 2007
"Surioara"
De vreo doua luni toate persoanele(trecute de 30 de ani) pe care le intalnim ne bat la cap sa-i facem o surioara fiului meu, Andrii. Dar pentru ca la noi in Romania e un lux sa ai mai multi copii, si in plus Andrii oricum imi ocupa tot timpul pentru ca l-am alintat peste masura, ne-am hotarat sa nu lasam totusi copilul fara un partener de joaca si am achizitionat un catelus. "Surioara" se numeste Chayenne si e un puiut de buldog francez de 2 luni. Este foarte cuminte si jucausa, iar Andrii al meu se entuziasmeaza de fiecare data cand o vede. Bineinteles, am avut deja parte de priviri acre si comentarii de genul "Vai, aveti grija, nu e bine sa tineti animale langa un copil atat de mic!". Dar noi nu ne facem griji caci Chayenne e curata si vaccinata si de-abia asteptam sa-i vedem pe amandoi alergand prin casa.
Site-urile pentru bebelusi, prieteni de nadejde
Inca de cand am aflat ca voi avea un copil am cautat tot felul de site-uri pentru bebelusi. Fiind primul copil si neavand pe cineva apropiat care sa ma ajute sa-l cresc, sa-mi dea sfaturi sau o mana de ajutor, m-am apucat sa citesc toate articolele de pe site-urile pentru copii si sa comand o multime de articole necesare pentru cresterea bebelusilor. Tin sa precizez ca nu am prea apelat la forum-uri deoarece nu am o parere prea buna despre ele si cam peste tot gasesti rautati si certuri intre membri. Dupa un "studiu de piata" exigent am ramas cu foarte putine site-uri despre bebelusi pe lista preferintelor.
www.nou-nascuti.ro este unul din cele mai bune site-uri romanesti pentru copii, au o multime de articole interesante ce te ajuta sa ai mai bine grija de "lumina ochilor tai" din prima clipa in care afli ca esti insarcinata pana la prima zi de gradinita. In afara de articolele despre sarcina,nastere,cresterea bebelusului pana la 3 ani,sfaturi psihologice pentru parinti, alimentatie etc cei de la "nou-nascuti" au si o groaza de concursuri la care, uimitor!, chiar se primesc premiile.
Un alt site bun pentru copii este www.bebelusultau.ro deoarece au o gama variata de produse pentru mamici si bebelusi, de la lenjerie, mobilier, jucarii, aparatura, pana si papica la preturi acceptabile.
Dar in capul listei mele se afla un site descoperit destul de recent. Se numeste www.vanstore.ro.Datorita lor am devenit fan Chipolino si nu ma pot opri din comandat!I-am luat puiutului meu scaun pentru masina, scaun de masa,premergator,castronele,lingurite,biberoane,jucarii si chiar olita. Produsele sunt foarte ieftine, frumoase si de buna calitate! Iar faptul care m-a determinat sa decid ca www.vanstore.ro e cel mai de bun simt site pentru copilasi este ca taxele postale sunt incluse!
In concluzie,daca sunteti,ca mine,un parinte ocupat ce nu-si permite sa iasa in oras la cumparaturi,incercati si varianta cu cumparaturile online. E mult mai usor si salvati o groaza de timp!
Introducere...
Prima pagina in jurnal am scris-o in clasa a5a, cu 15 ani in urma...Atunci era o evadare intr-o lume de vis a viitorului, faceam planuri, suspinam dupa iubiri inchipuite...Totul era colorat si vesel; citind acum, dupa atatia ani, pot spune ca era hilar de-a dreptul! Azi m-am reapucat sa scriu in jurnal. Acesta e un jurnal cu totul si cu totul diferit, dar placerea de a scrie, de a ma refugia intr-o lume numai si numai a mea, e aceeasi. Ultima pagina a vechiului jurnal data din 18 noiembrie 2006, ziua in care am intrat in Maternitatea Cuza Voda din Iasi cu inima cat un purice si cu o burtica enorma dupa mine de ma intreba toata lumea daca sunt sigura ca nu voi avea gemeni. Nu au fost gemeni, dar puiul meu scump face cu siguranta cat cel putin doi!Pe 19 noiembrie, la 8 si 3 minute l-am nascut pe Dan Andrei si in prima clipa cand l-am vazut s-a intamplat ca in filme: totul parea a fi in reluare, spoturi de lumina pe mutrina lui de Monchichi(daca va amintiti papuselele astea haioase), sclipiri si zambete peste tot!Evident era probabil vina anestezicului,dar cu siguranta nu am sa uit niciodata acel moment. Au trecut 7 luni jumatate si acum imi permit in sfarsit sa mai scriu o pagina in jurnal...Sunt mama, sunt fericita, iubesc cum nu am crezut vreodata ca pot iubi...iar acum am o placere in plus-5 minute pe zi fiul meu ma lasa sa mai scriu cate o pagina in jurnal!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)