joi, 30 august 2007
Probleme cu somnul?
Venind pe lume, bebelusii nu au notiunea de zi si de noapte, asa ca se pot trezi oricand in decursul a 24 de ore. Deci, ii sfatuiesc pe proaspetii parinti sa priveasca asa-zisele tulburari de somn ca normale pentru primele 3 luni de viata ale sugarului, daca nu chiar pentru primele 6-12 luni. Numai judecand asa va veti simti privilegiat atunci cand descoperiti ca lucrurile intra pe un fagas normal, chiar mai devreme decat va veti astepta.
Copilul se trezeste in timpul noptii si poate sta treaz toata noaptea, fie ca ne place noua ori nu. Cand copilul este bolnav sau are un cosmar se trezeste si apoi va adormi greu, indiferent daca e tratat cu dragoste sau cu resentimente. Este inutil sa va complicati cu aspecte pe care nu le puteti controla si rezolva; manifestarile de furie atunci cand copilul va tulbura somnul nu pot duce decat la transformarea bebelusului intr-un copil nefericit si la accentuarea starilor dumneavoastra de nervi.
Cand copilul simte nevoia sa manance in timpul noptii, incercati sa-l hraniti cu minimum de efort( bebelusii care sunt alaptati la san pot fi dusi in patul mamei, iar pentru cei alimentati artificial biberoanele ar trebui sa fie pregatite ca atunci cand copilul incepe sa planga de foame sa nu fie nevoie decat sa fie incalzite). In timpul alaptarii camera trebuie sa fie luminata usor, liniste, iar scaunul mamei confortabil.
Expertii si autorii de carti de specialitate avanseaza propriile teorii. Unii sustin ca fiecare copil trebuie luat in brate, hranit si alintat de mai multe ori pe noapte, calcand de fapt in picioare dreptul parintilor la odihna. Altii spun ca un copil nu trebuie niciodata leganat si ca bebelusii ar trebui invatati sa stea singuri in camera. Dar, la urma urmei fiecare parinte simte si decide cum e mai bine pentru copilul lui. Deci, daca nu va place sa dormiti cu copilul, invatati-l sa doarma singur. Daca, din contra, va place sa dormiti alaturi de copilul dumneavoastra, nimeni nu va poate opri. Daca nu va descurajeaza sa va hraniti bebelusul de mai multe ori pe noapte, lasati la o parte orice retinere. Singura situatie pe care trebuie sa o luati in considerare si sa va dea de gandit e ca sunt parinti care atunci cand copilul ii trezeste de nenumarate ori pe noapte, doborati de oboseala incep sa-si antipatizeze copilul in timpul zilei.
In incheiere va doresc sa aveti nopti linistite cu vise frumoase si dumneavoastra si copiii dumneavoastra pentru a fi odihniti si calmi si fericiti.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu