luni, 3 septembrie 2007

Pamantul


Universul este termenul pe care il folosim pentru descrierea tuturor corpurilor existente in spatiu. Universul este atat de urias incat este greu sa ne imaginam marimea lui. Universul este constituit din milioane de stele si planete, nori imensi de gaze, separati de spatii goale gigantice.
Pamantul este una din cele 9 planete care se misca in jurul Soarelui, pe o orbita eliptica. Impreuna, Soarele si tot ce se gaseste pe orbitele sale, formeaza Sistemul Solar. Cel mai apropiat satelit natural al Pamantului este Luna, care se misca in jurul Pamantului. O raza de lumina parcurge distanta dintre Luna si Pamant in 1,1/2 secunde.
Pamantul se roteste in jurul Soarelui cu o viteza de aproximativ 110.000 km./h( aproape 70.000 mile/h.).
Pamantul se gaseste la o distanta de 150 milioane de km. de Soare. O rotatie a Pamantului in jurul Soarelui se face in exact 365,256 de zile ( aproximativ un an terestru).
Distanta dintre Pamant si Soare permite o temperatura potrivita pentru existenta apei si in stare lichida, pe langa gheata si vapori. Pamantul are deasemenea o atmosfera respirabila. Animalele si plantele au nevoie de amandoua pentru a trai.
Cu cat suprafata Pamantului creste, se foloseste mai mult teritoriu, iar motoarele vehiculelor si industriale cauzeaza poluare mai accentuata. Poluarea dauneaza intregului mediu. Avem nevoie ca Pamantul sa ne asigure mancare, apa, electricitate si materiale necesare pentru traiul zilnic. Este important sa avem grija de Pamant. O putem face scazand poluarea si deseurile, protejand lumea naturala si recicland materialele vechi.

Niciun comentariu: