marți, 4 septembrie 2007

FumatulFumatul activeaza si dezactiveaza gene umane.

Fumatul poate influenta în mod nefast genele umane.
Un grup de oameni de stiinta din Canada sustine ca fumatul ar putea fi motivul din cauza caruia anumite gene umane sunt activate sau dezactivate.
Cercetatorii spun ca aceasta descoperire ar putea explica de ce persoanele care au fumat, dar care au renuntat la acest obicei, sunt mai expuse cancerului pulmonar decât cele care nu au fumat niciodata.
Studiul realizat de Agentia canadiana pentru lupta împotriva cancerului a inclus examinarea genelor a 24 de persoane care au fumat sau care fumeaza si în prezent, precum si analizarea genelor unor persoane care nu au avut niciodata acest obicei.Oamenii de stiinta au descoperit ca fumatul ar putea avea o legatura cu activarea sau dezactivarea unor gene importante din plamâni.
Se stie ca încetarea activitatii unor gene încetineste procesul de regenerare al ADN-ului, iar în timp, acest lucru ar putea cauza cancer pulmonar.
Renuntarea la acest obicei a avut ca rezultat reactivarea câtorva gene, însa, pentru altele schimbarea a fost permanenta.
"Genele care nu se regenereaza afecteaza o serie de functii ale corpului uman. Una dintre acestea este legata de ADN. Se stie ca încetarea activitatii unor gene încetineste procesul de regenerare al ADN-ului, iar în timp, acest lucru ar putea cauza cancer pulmonar" a spus doctorul Raj Chari, cel care a condus acest studiu.
Statisticile arata ca 85 la suta dintre bolnavii de cancer pulmonar au contractat boala din cauza fumatului.
Dintre persoanele diagnosticate recent cu aceasta boala, jumatate au recunoscut ca au fumat dar ca au renuntat la acest obicei.

Niciun comentariu: