luni, 20 august 2007

Puricii si capusele- cum scapam de ei?!


Sa incepem cu puricii. Ciclul lor bilogic incepe cand femela adulta, dupa imperechere, depune pana la 50 de oua care eclozeaza intre doua-cinci zile timp in care naparles de doua ori si apoi ajung in stadiul de pupa. Ele ies din acest stadiu pentru a se transforma in adult doar daca simt vibratii, caldura sau dioxid de carbon, semne ale unei posibile gazde, altfel rezistand in stadiul de pupa fara sa se hraneasca pret de cateva luni.

Daca se trensforma in adult, incep sa se hraneasca si cilul se reia, dar daca nu se hranesc in maxim o saptamana, vor muri. Ciclul biologic al capuselor este cumva asemanator: femela depune dupa imperechere 100 pana la 6000 de oua care se vor transforma in larve cu trei perechi de picioare. Dupa ce se hranesc prima data, larvele trec in nimfe cu patru perechi de picioare si apoi in adulti si ciclul se reia. Acesta poate dura de la cateva luni pana la doi ani, in functie de conditiile de mediu.

Tintele preferate ale acestor insecte parazite sunt animalele cu blana, cainii fiind cei mai vizati. Muscatura puricilor produce mancarime si disconfort, asa ca primul semn al unei infestatii cu purici poate fi scarpinatul. Muscatura lor mai poate produce si dermatita alergica a puricilor dar si infestatii cu viermi lati, daca sunt purtatori ai oulaor sau larvelor acestora sau infectii bacteriene ca borelioza Lyme sau Erhlichia. Iata asdar ca protejarea impotriva puricilor si capuselor trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare proprietar de caine. Mai ales cainii care merg la concursuri vin adesea in contact cu alti caini din alte zone geografice in care pot exista boli transimisibile prin intermediul acestor paraziti asta daca in zona in care locuiti nu exista deja astfel de boli si cu atat mai mult cainii trebuie protejati.
Intre cele mai eficace metode de combatere a puricilor si capuselor se afla pipetele periodice care aplicate la intervale lunare sau de cateva luni pe pielea cainelui. Se pun pe zona spatelui si se distribuie pe piele prin intermediul glandelor sebacee. Ataca sistemul nervos al puricilor si capuselor fara a dauna sanatatii cainelui.

De obicei substanta activa din aceste produse este fipronilul, care ataca sistemul nervos al puricilor si capuselor prin hiperexcitarea receptorilor GABA cauzand hiperactivitate si moartea. In combinatie cu S-metopren, un hormon juvenil sinteteic, fipronilul va actionasi asupra larvelor si oualelor evitand astfel dezvoltarea rezistentei de catre insecte la toxicitatea sa. Alt produs cu actiune asemanatoare este imidaclopridul, care blocheaza receptorii de nicotina acetil-colinici care se gasesc cu precadre in sistemele nervoase ale insectelor. Pentru a veni in contact cu acesta, insectele nu trebuei sa muste, el difuzandu-se de pe pielea caineleui direct prin membranele fine intersegmentale ale insectei. De asemenea cu efecte la nivelul sitemului nervos al puricilor si capuselor este si fenotrina, un piretroid sintetic foarte eficient si folosit pentru astfel de produse.

Exista insa si o substanta activa care se absoarbe sistematic prin piele, trece in sange si se elimina apoi la nivelul glandelor sebacee. Astfel, actioneaza asupra puricilor si capuselor dar si asupra unor paraziti interni, intre care si Dirofilariile, cunoscute mai bine celor de peste ocean, in SUA, dar care si-au facut aparitia si al noi. Actioneaza la nivelul unor canale de clor glutamat-dependente specifice insectelor si care nu se gasesc la mamifere, blocandu-le acestora sistemul nervos, cauzand convulsii repetate si moartea. Patrunde si la nivelul oualelor eliminandu-le si pe acestea.
Exista mai nou si antiparazitare externe de uz oral, mai putin cunoscute pe piata romaneasca. Acestea contin lufenuron, inhibitor al sintezei de chinina care blocheaza dezvoltarea oualor si larvelor insecte in aceste stadii, dar nu omoara adultii. Nitempiramul este o alta substanta prezenta in produse de uz oral avand o actiune asemanatoare cu a pipetelor si ataca sistemul nervos al puricilor si capuselor. Aceste substante trec la nivel digestiv in circulatia sangvina si apoi se localizeaza in celulele tesutului adipos. Insectele vin in contact cu substanta dupa ce musca animalul, substanta aflandu-se in sangele animalului.
Metodele traditionale deja bine-cunoscute au si ele rostul lor uneori, mai cu seama cand exista parazitarii masive si se doreste scaparea pe loc de cea mai mare parte a parazitilor. Actioneaza o perioada dupa aplicare sau numai in contact cu insectele la momentul aplicarii. Astfel, sunt binevenite sampoane, sprayuri, solutii, pudre sau zgarzi antipurici. Sampoanele pot fi si cu actiune pe loc sau pana la cateva ore sau zile. Majoritatea contin d-limonina, un insecticid natural obtinut din coaja citricelor si, bineinteles, carbaril, u insecticid carbamat care blocheaza activitatea colinesterazica. Astfel, prin acumularea de acetilcolina in sinapsele neuromusculare se produc convulsii si moartea. Sampoanele cu actiune pe loc contin in mare parte ca substente active piretrine care sunt insecticide naturale ce se gasesc in unele specii de crizanteme si care actioneaza pe loc, prin contact. Pe langa acestea mai pot contine si inhibitori de crestere ai insectelor precum piridina, care blocheaza si ea trecerea oualor si larvelor in stadii mature. Fara posibilitatea de a se hrani, acestea la un moment dat mor.
Eficacitatea produselor noi folosite astazi impotriva puricilor si capuselor nu mai justifica aplicarea unor insecticide si in mediu, insa exista inca zone geografice unde populatiile de purici sau capuse sunt deosebit de mari facand necesara si o dezinsectie generala. Insecticidele folosite cele mai folosite sunt tot pe baza de fenotrina combinata cu S-metopren, adica o substanta care ataca sistemul nervos al adultilor provocand paralizie si un hormon sintetic inhibitor care sterilizeaza femelele de insecte si impiedica larvele sa evolueze in adulti, blocandu-le stadiu larvar pana cand acestea mor.

Avand la dispozitie un arsenal variat de substante active si produse comerciale, impreuna cu medicul veterinar, gasiti produsul potrivit pentru animalele dumneavoastra si protejati-le cat mai bine impotriva amenintarii puricilor si capuselor.

Niciun comentariu: