miercuri, 29 august 2007

E bine sa stea bebelusii pe burtica?


Psihologii spun ca pentru un bebelus e esential sa stea pe burtica si ca il ajuta mult in dezvoltare. Astfel bebelusul capata incredere si independenta pentru a explora lucrurile din jur si invata sa-si controleze corpul.
Conform statisticilor, 19% dintre mamicile care au bebelusi sub 6 luni nu i-au pus niciodata sa stea pe burtica. Sunt insa unii bebelusi care nu vor sub nici o forma sa stea pe burtica. Fiul meu nu a vrut sa stea pe burtica pana la 4 luni. Faceam exercitii si incercari in fiecare seara dupa baita, dar el nu vroia in nici un chip, se supara si urla pana il lasam in pace sa stea cum vrea el. La 4 luni s-a intors singurel pe burta si ne-a ras in fata parca spunand:" Vedeti, fac ce vreau cand vreau"
Cercetari in domeniu au aratat ca bebelusii care dorm pe spate si apoi, cand se trezesc, sunt asezati pe burtica, reusesc sa stea in fundulet, sa se tarasca si sa mearga mai repede decat copilasii care sunt tinuti mai tot timpul pe spate.
Statul pe burtica este cu atat mai important cu cat primele luni din viata micutului sunt esentiale pentru a deveni constienti de corp si a invata anumite miscari si sa-ti tina balansul. Mai mult, bebelusii invata sa sa se miste dintr-o parte in alta, sa se intinda si sa se tarasca.
Bebelusul trebuie lasat cat mai mult timp liber, pentru a explora. De aceea, nu este indicat sa-l tii mult timp in carucior.
Insa nu uitati! Nu lasati copilul nesupravegheat cand sta pe burtica. Dormitul in aceasta pozitie creste riscul mortii subite!

Niciun comentariu: