duminică, 26 august 2007

13 reguli pentru un parinte perfect


Kurt Lewin, "tatal" psihologiei moderne si fondatorul unor importante teorii psiho-sociale, a elaborat 13 reguli ala parintelui perfect, reguli ale parintelui modern, pentru ca fiecare dintre noi sa fie ceea ce copiii nostri isi doresc! Daca si noi dorim ca fiul sa fiica noastra sa fie copiii perfecti, iata care sunt regulile pentru ca noi sa fim parinti perfecti, in pas cu evolutia si necesitatea copilului nostru! Iata cele 13 reguli ale unui parinte perfect, stabilite de Lewin si detaliate de noi, pentru ca si tu sa fii parintele pe care orice copil si l-ar dori!

1. Ofera-i copilului sentimentul de securitate
Copilul tau are nevoie se se simta in siguranta, chiar si atunci cand doarme la bunici si e departe de tine, chiar si atunci cand este cu colegii sau prietenii lui si incearca un nou joc, sau atunci cand incearca sa depaseasca un obstacol, fie ca tu esti langa el sau nu. Invata-l ca indiferent de se intampla tu esti langa el si il sprijni in tot ceea ce face, faptul ca tu crezi in visele lui il face sa fie mai sigur pe el si isi asuma riscuri si responsabilitati!


2.Arata-i ca il iubesti si doresti
Am auzit sute de povesti in care copiii apuneau "pe mine mami/tati nu ma iubeste" sau "pe fratele/ sora mea, parintii mei o iubesc mai mult". Poate chiar si noi am avut sentimentul asta uneori, ca nu suntem doriti sau iubiti de catre parintii nostri. Explica-i copilului tau ca daca il certi sau il pedepsesti pentru o grseala, nu inseamna ca nu il iubesti sau ca il iubesti mai putin! Pana cand va creste copilul tau are o singura ancora, aceea a familiei, asa ca familia trebuie sa demonstreze cat de important si iubit este fiecare membru al ei!

3.Evita stresul in relatia cu copilul tau
Aminteste-ti ca nici fiul sau fiica ta nu sunt vinovati pentru ca ai avut tu o zi grea la serviciu! Nu iti varsa nervii si stresul pe ei, ei nu au nici o vina ca tu ai muncit 8 ore, ore pe care cineva sau ceva ti le-a facut sa fie ingrozitoare! Ei au nevoie sa stie atunci cand ai venit acasa, ca se pot baza pe tine pentru diverse activitati sau sa le asculti povestile din timpul zilei legate de ce au facut la scoala sau cu prietenii. Nu uita, tu ti-ai ales slujba si cea de parinte si pe cea care o profesezi, dar daca iti permiti sa fii concediat de la slujba cu siguranta nu ti-ai dori sa fii concediat din slujba de parinte!

4.Invata-l sa fie independent
Numai traim in perioada "copiiilor cu cheia la gat", insa invata-ti copilul sa fie independent, arata-i ca ai incredere in el incat sa stii ca se poate descurca si fara ajutorul tau. Lui ii va intari increderea in sine, ii va da senzatia ca este indeajuns de mare incat sa stie ca isi poate asuma responsabilitati, iar tu vei intelege ca fiul sau fiica ta este apt sa iti calce pe urme si sa devina om mare. Invata-l de mic care sunt treburile casei la care te poate ajuta, pentru el inseamna atat potolirea setei de cunoastere, atat implinirea dorintei de a fi "ca mami" sau "ca tati" dar si totodata incredere in fortele proprii!

5. Nu te soca la gesturile lui instinctuale
Ramanem totusi in ochii multora, doar niste animale mai evoluate care uneori isi incuie puterea instinctului cu care ne-am nascut. La copii insa instinctul este mult mai puternic decat la adulti, asa ca nu te speria daca atunci cand mergi cu fiul tau in parc acesta o zbugheste dupa o minge pe care un alt copil a aruncat-o in directia lui, sua daca atunci cand mergeti la magazin se repede exact la raionul dorit! El stie ca isi doreste ceva si isi urmeaza instinctele pentru a-si implini dorintele. Nu il trata diferit, explica-i ca il intelegi!

6.Incearca sa fii tolerant
Gandeste-te la asta: copilul tau se joaca afara cu un alt copil, la un moment dat fiul sau fiica ta il lovesc pe celalalt copil, care vine apoi cu parintii la usa ta. Nu te certa nici cu copiii, nici cu parintii! Luati lucrurile ca atare, daca nu sunt grave, cere-ti scuze parintilor acelui copil, ingrijeste-te de acel copil sa nu pateasca ceva si nu face un scandal monstru. Ai auzit sintagma "sunt copii, ei se cearta, ei se-mpaca!", discuta cu copilul tau despre acel incident, explica-i ca la joaca exista multe riscuri, se pot lovi la cap, la ochi, explica-i ca violenta nu este benefica si nu rezolva nimic. Priviti amandoi incidentul ca pe o lectie din care copilul trebuie sa invete sa evite conflictele si safie atent atunci cand se joaca nesupravegheat. Atentie! Nu iti bate copilul si nu ii vorbi rastit, pentru ca asa nu il vei face sa inteleaga udne a gresit si risti sa il faci sa se razbune pe "paracios" pentru pedepsele aplicate!


7.Evita sa il faci sa se simta inferior
Evita sa faci comparatii intre copii, sa ii faci sa se simta inferiori, li se vor inocula ideea ca nu sunt buni de nimic si vor ajunge sa te urasca pentru asta! Am auzit dese povesti in care parintii laudau un copil spunand ca este buna la invatatura sau cuminte si spunand despre fratele sau sora lui, ca nu se ridica la acelasi nivel! Sau am auzit povestile in care parintii isi comparau copiii cu un coleg sau colega de scoala cu rezultate mai bune la invatatura! Invata si tu alaturi de copilul tau ca increderea in sine vine din rezulatte bune, iar rezultatele sunt produsele muncii si al eintereselor nu ale laudelor. In cele 10 minute de reprosuri in care iti faci copilul sa se simta mizerabil, mai bine l-ai ajuta sa rezolve o problema la matematica sau ati citi impreuna lectia la romana. Asa va intelege ca poate nu e cel mai bun, dar cu incredere in sine si cu ajutorul tau, poate ajunge printre cei mai buni. Nu uita, copiii vor zbura intr-o zi, dar vor zbura in functie de felul in care noi le-am construit aripile!


8.Nu ii forta limitele
Poate tu iti doresti ca fiul tau sa devina un mare fotbalist, e mic inca nu stie sa faca alegeri, il vezi jucand mingea in fata blocului si esti convinsa/a ca are talent. Dar daca l-ai inscris la un curs sportiv si vezi ca fiul tau nu se descurca, sau nu ii place, nu il forta! Trebuie sa intelegi ca si ei ca si noi adultii, au anumite limite pe care nu i le poti forta! Lasa-l sa evolueze treptat in functie de sistemul lui de dezvoltare, nu il forta sa faca ceea ce nu ii place sau ceea ce nu este inca pregatit sa faca. Natura are un curs lin de evolutie, lasa-ti copilul sa si-l urmeze fara fortari!

9.Respecta dorintele si sentimentele copilului tau
Cumnata ta este o increzuta, care nu stie decat sa vorbeasca pisicos si sa fie in pas cu moda, insa fiica ta este absorbita de ea ca de o papusa nou lansata pe piata! Nu o certa si nu ii interzice acest lucru! Lasa copilul sa isi creeze propriul sistem de valori, sa vada cu ochii lui lumea asa cum e ea. Nu il forat sa accepte anumiti prieteni "de la care are ce invata" si sa refuze prietenia alotr copii ( in cazul in care prietenii alesi sunt rau-voitori poti interveni, iar in legatura cu invatatul de la altii copii imita comportamentul adultilor nu sunt niciodata pasionati de cel al copiiilor de o varsta cu ei, rar imprumuta limbajul sau anumite gesturi). Daca fiul sau fiica ta isi doreste ceva anume nu ii rupe voia, alegand ceea ce crezi tu ca este mai bine, lasa-l sa invete din greseli eventual, sa aiba sentimentul ca are dreptul sa faca alegeri bune si rele, explica-i de ce ai facut tu o astfel de decizie, fara sa incerci sa il convingi si roaga-l sa iti explice de ce el a facut acea alegere!


10.Raspunde-le la intrebari
Copiii tai vad in tine o enciclopedie ambulanta, ei cred ca tu stii raspunsurile la toate intrebarile. Nu le rupe entuziasmul, fa-ti timp sa ii asculti si sa gasesti solutie la "problemele lor". Raspunde-le sincer la fiecare intrebare dar incearca sa gasesti un raspuns adecvat varstei si preocuparilor lor. Raspunde-le si exemplifica raspunsul tau cu evenimente sau lucruri care va inconjoara.


Cele 13 reguli ale parintelui perfect11.Preocuparile lor sa devina si ale tale, chiar daca sunt minore
Copilul tau deseneaza, nu te bucura numai sa vezi ca sta cuminte, intra in lumea lui si preocupa-te de viziunea lui de ce anume vrea sa faca si cata munca este necesara pentru asta. Fieca ca face bastonase, sau isi construieste un zmeu, fiul sau fiica ta isi dezvolta atat talentul cat si indemanarea practica in astfel de cazuri. Intra in lumea lui si arata-te preocupat de ceea ce face, invata sa fi prietenul si compagnonul de joaca a copilului tau. In cazul in care esti mama, invata-ti fiica inca de mica sa te priveasca exact ca pe o prietena, faptul ca sunteti atat mama si fiica dar si prietene, te va ajuta mai tarziu cadn va deveni adolescenta si va trebui sa discuti deschis cu ea despre probleme legate de menstruatie, sex, droguri, anturaj sau baieti.



12.Nu il trata anormal
Cunosc un cuplu al carui copil are probleme cu vederea si desi este la gradinita, poarta dioptrii mari la ochelarii de vedere. ACest cuplu a mers cu copilul la mai multi medici, i-au facut tot felul de tratamente, insa atunci cand afost cazul sa mearga la gradinita au refuzat sa inscrie copilul pe motiv ca vor rade ceilalti de ochelarii lui. Fiind ca anul acesta, copilul va merge la scoala, anul trecut au decis totusi sa il inscrie la gradinita si au ales o grupa in care educatoarea sa poarte ochelari! Stupid! Nu iti trata copilul de parca ar fi un monstru, de parca ar fi anormal, el are nevoie de incredere ca sa depaseasca sicanele copiiilor, nu are nevoie ca cei din familie sa il trateze la fel! Trebuie sa stie ca nimeni nu e perfect, dar asta nu ne face anormali!.


13. Favorizeaza evolutia copilului tau nu perfectiunea!
Indiferent daca perfectiunea exista sau nu, tu cauta sa te bucuri in cresterea copilului tau de felul in care isi depaseste limitele, de felul in care intelege el fiecare lectie de viata pe care o primeste de fiecare data cand mai urca o treapta. Nu il incuraja si nu te bucura ca e cel mai bun dintre cei mai buni, explica-i ca acest lucru conteaza dar ca cel mai important este modul in care a ajuns sa fie cel mai bun, modul in care a invatat cate ceva din fiecare etapa parcursa!

Niciun comentariu: