marți, 4 septembrie 2007
Fumatul
Fumatul activeaza si dezactiveaza gene umane.
Fumatul poate influenta în mod nefast genele umane.
Un grup de oameni de stiinta din Canada sustine ca fumatul ar putea fi motivul din cauza caruia anumite gene umane sunt activate sau dezactivate.
Cercetatorii spun ca aceasta descoperire ar putea explica de ce persoanele care au fumat, dar care au renuntat la acest obicei, sunt mai expuse cancerului pulmonar decât cele care nu au fumat niciodata.
Studiul realizat de Agentia canadiana pentru lupta împotriva cancerului a inclus examinarea genelor a 24 de persoane care au fumat sau care fumeaza si în prezent, precum si analizarea genelor unor persoane care nu au avut niciodata acest obicei.Oamenii de stiinta au descoperit ca fumatul ar putea avea o legatura cu activarea sau dezactivarea unor gene importante din plamâni.
Se stie ca încetarea activitatii unor gene încetineste procesul de regenerare al ADN-ului, iar în timp, acest lucru ar putea cauza cancer pulmonar.
Renuntarea la acest obicei a avut ca rezultat reactivarea câtorva gene, însa, pentru altele schimbarea a fost permanenta.
"Genele care nu se regenereaza afecteaza o serie de functii ale corpului uman. Una dintre acestea este legata de ADN. Se stie ca încetarea activitatii unor gene încetineste procesul de regenerare al ADN-ului, iar în timp, acest lucru ar putea cauza cancer pulmonar" a spus doctorul Raj Chari, cel care a condus acest studiu.
Statisticile arata ca 85 la suta dintre bolnavii de cancer pulmonar au contractat boala din cauza fumatului.
Dintre persoanele diagnosticate recent cu aceasta boala, jumatate au recunoscut ca au fumat dar ca au renuntat la acest obicei.
luni, 3 septembrie 2007
Pamantul
Universul este termenul pe care il folosim pentru descrierea tuturor corpurilor existente in spatiu. Universul este atat de urias incat este greu sa ne imaginam marimea lui. Universul este constituit din milioane de stele si planete, nori imensi de gaze, separati de spatii goale gigantice.
Pamantul este una din cele 9 planete care se misca in jurul Soarelui, pe o orbita eliptica. Impreuna, Soarele si tot ce se gaseste pe orbitele sale, formeaza Sistemul Solar. Cel mai apropiat satelit natural al Pamantului este Luna, care se misca in jurul Pamantului. O raza de lumina parcurge distanta dintre Luna si Pamant in 1,1/2 secunde.
Pamantul se roteste in jurul Soarelui cu o viteza de aproximativ 110.000 km./h( aproape 70.000 mile/h.).
Pamantul se gaseste la o distanta de 150 milioane de km. de Soare. O rotatie a Pamantului in jurul Soarelui se face in exact 365,256 de zile ( aproximativ un an terestru).
Distanta dintre Pamant si Soare permite o temperatura potrivita pentru existenta apei si in stare lichida, pe langa gheata si vapori. Pamantul are deasemenea o atmosfera respirabila. Animalele si plantele au nevoie de amandoua pentru a trai.
Cu cat suprafata Pamantului creste, se foloseste mai mult teritoriu, iar motoarele vehiculelor si industriale cauzeaza poluare mai accentuata. Poluarea dauneaza intregului mediu. Avem nevoie ca Pamantul sa ne asigure mancare, apa, electricitate si materiale necesare pentru traiul zilnic. Este important sa avem grija de Pamant. O putem face scazand poluarea si deseurile, protejand lumea naturala si recicland materialele vechi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)